2 De Russische luchtaanvallen op de Syrische provincie Homs.
AP De Russische luchtaanvallen op de Syrische provincie Homs.

VS: "Rusland bombardeert door CIA getrainde strijders"

De Russische luchtmacht heeft zeker één Syrische rebellengroep, en mogelijk meerdere, gebombardeerd die door de CIA zijn getraind en bewapend. Dit zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De pro-Westerse rebellen werden door de CIA getraind in geheime kampen in Jordanië. De aanvallen zullen de druk verhogen op de regering-Obama om Moskou tot de orde te roepen.

Moskou houdt echter nog altijd vol dat het gisteren doelen van Islamitische Staat (IS) heeft gebombardeerd in het westen van Syrië. Het is nog niet bekend hoeveel pro-Westerse strijders zijn gedood. Volgens een hoge Amerikaanse functionaris was de schade 'niet gering'. 

Een van de rebellengroepen zou Tajammu al-Aaza zijn. De leider van de groep, Jamil al-Saleh, zegt dat een basis in Lataminah werd getroffen. Dit stadje bevindt zich zo'n 45 kilometer ten noorden van Homs. "We hebben geen reden om berichten in twijfel te trekken dat door de coalitie gesteunde strijders werden gebombardeerd", aldus een Amerikaanse functionaris in The Washington Post. 

De CIA heeft in de afgelopen jaren enkele duizenden gematigde strijders getraind in de kampen in Jordanië. Een vergelijkbaar programma van het Pentagon, dat zo'n 500 miljoen dollar kost, verkeert echter in grote problemen. Vorige maand werd bekend dat slechts vier tot vijf strijders die deelnamen aan dit project, nu in Syrië vechten.

Militair overleg

Militaire leiders van de VS en Rusland gaan zo snel mogelijk in gesprek met elkaar over de luchtaanvallen op doelen in Syrië. Voorkomen moet worden dat de landen per ongeluk met elkaar in botsing komen bij hun wederzijdse strijd in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken John Kerry laten weten.

Kerry kwam met die aankondiging na een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Aanleiding waren Russische luchtaanvallen gisteren op doelen in een bergachtige streek in Syrië. Daarbij werden volgens het ministerie van Defensie in Moskou onder meer een commandopost en operatiecentra van IS vernietigd. 

Volgens Khaled Khoja, de leider in ballingschap van de Nationale Coalitie van de Syrische oppositie, zijn er vooral burgerslachtoffers gevallen. "De Russische luchtaanvallen hebben aan 36 onschuldige burgers het leven gekost", zo deelde Khoja mee in New York. Volgens zijn informatie bevinden zich onder de slachtoffers ook vijf kinderen.

Volgens de VS zijn de luchtaanvallen gevaarlijk omdat er vooraf geen gesprekken zijn geweest over het coördineren van die aanvallen. De gesprekken tussen de legers van beide landen vinden wellicht al donderdag plaats, aldus Kerry.

Washington voert een internationale coalitie aan tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De VS geven ook steun aan rebellen in Syrië. De coalitie voert al sinds september 2014 luchtaanvallen uit boven Irak en Syrië.

2 De ravage na de luchtaanvallen op de Syrische stad Talbisseh in de provincie Homs.
AFP De ravage na de luchtaanvallen op de Syrische stad Talbisseh in de provincie Homs.

Lees meer