De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem laten schrappen.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem laten schrappen.

VS schrapt 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem laten schrappen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. De beslissing komt er nadat de Verenigde Staten vorige week al hadden aangekondigd dat ze hun financiële steun aan de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) stopzetten.

"De president had bevolen om de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit en aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook door te nemen, om te bepalen welke fondsen worden uitgegeven in overeenstemming met de Amerikaanse nationale belangen", zei een woordvoerder van het ministerie. "Als gevolg van die beoordeling, op vraag van de president, zullen we ongeveer 25 miljoen dollar aanvankelijk bedoeld voor het ziekenhuisnetwerk in Oost-Jeruzalem, anders aanwenden. De fondsen zullen naar projecten elders gaan met een hoge prioriteit."

"Politieke chantage"

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft de beslissing al veroordeeld. Ze spreekt van "politieke chantage" en zegt dat de maatregel indruist tegen "het menselijk fatsoen en de moraliteit". "Door de vitale fondsen voor de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem te schrappen, dreigt de Amerikaanse regering instabiliteit teweeg te brengen en duizenden Palestijnse patiënten te schaden", luidt het.

Vorige week kondigden de VS al aan dat ze hun steun aan de UNRWA volledig zouden schrappen. De VN-organisatie, waarvan de Amerikanen de grootste geldschieters waren, ondersteunt in de Gazastrook rond 5 miljoen mensen met voedselhulp, bestuurt 275 scholen en 22 gezondheidscentra.

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Een paar mensen hier schijnen de financiële ondersteuning aan de UNRWA die daarna voor terroristische activiteiten worden aangewend, goed te keuren. Zij die mensenrechten zo na staan moeten dan niet hypocriet zijn als er weer tientallen door de HAMAS aangeschafte raketten richting Israël vliegen met alle gevolgen van dien.

  • Christine Laevers

    Die Palestijnen kunnen geen kant op. Ze kunnen zich economisch niet ontplooien, ook niet langs de kust. De illegale inname van Palestijns gebied gaat maar door. Israël heeft ik weet niet hoeveel VN resoluties geschonden. En altijd nog eens opfrissen hoe het allemaal begonnen is.

Lees meer