EPA

VS-telecomgigant AT&T krijgt jaarlijks miljoenen van CIA

De onthullingen over de samenwerking tussen Amerikaanse telecomproviders en de Amerikaanse geheime dienst houden niet op. Volgens een bericht in de krant New York Times krijgt telecomgigant AT&T jaarlijks meer dan tien miljoen dollar van de geheime dienst CIA in ruil voor inzage in de verbindingsdata van telefoongesprekken buiten de VS.

De samenwerking tussen AT&T en de CIA zou op volledig vrijwillige basis zijn en niet als gevolg van een rechterlijk bevel, schreef de New York Times donderdag, zich baserend op een regeringsmedewerker. De geheime dienst zou AT&T de telefoonnummers van terreurverdachten geven, waarna het bedrijf in zijn databanken op zoek gaat om mogelijke contacten op te sporen. AT&T beschikt over een immense verzameling verbindingsdata, niet alleen van eigen klanten maar ook over telefoongesprekken bij andere providers die over het netwerk van AT&T lopen.

Tot nu toe kwam vooral het afluisterprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA onder de aandacht. Ook daarbij was er sprake van een samenwerking met telecombedrijven. Het CIA-project bij AT&T zou parallel lopen met een programma van een andere Amerikaanse geheime dienst.

De onthullingen komen erg ongelegen voor AT&T: Het Amerikaanse bedrijf zou volgens verschillende media plannen maken voor de overname van de mobiele operator Vodafone.

Lees meer