Een student op de campus van Harvard in Cambridge, Massachusetts.
Reuters Een student op de campus van Harvard in Cambridge, Massachusetts.

VS trekken visum Palestijnse student op luchthaven in na screening sociale media-accounts

Een Palestijnse student aan de prestigieuze universiteit van Harvard zegt dat zijn Amerikaanse visum werd ingetrokken nadat ambtenaren op de luchthaven zijn profiel op socialemediasites hadden gescreend en aanstoot hadden genomen aan de politieke mening van zijn vrienden op die sociale media.

Ismaïl Ajjaoui, die in Libanon woont, verklaarde aan de studentenkrant The Harvard Crimson dat de politie hem bij zijn aankomst op de luchthaven van Boston vrijdag acht uur lang heeft verhoord en hem onder andere vroeg naar zijn religie. 

Nadat zijn telefoon en laptop vijf uur lang werden gescreend, is een politieagente "tegen mij beginnen te schreeuwen", vertelde hij. "Ze zei dat ze tussen mijn vrienden mensen had gevonden die politieke meningen gericht tegen de Verenigde Staten hadden geuit”, aldus de 17-jarige student. De jongeman zou hebben gezegd dat hij zelf nooit zijn politieke overtuiging op sociale media had verkondigd. Toch werd naar eigen zeggen zijn visum ingetrokken en werd hij naar huis teruggestuurd.

Verhoor

De Amerikaanse grenspolitie bevestigt dat Ismaïl Ajjaoui de toegang tot de VS werd geweigerd, maar zei geen precieze reden te kunnen opgeven als gevolg van de vertrouwelijkheid die rust op een individueel dossier. “Op basis van informatie die tijdens het verhoor werd ontdekt is besloten dat deze persoon niet op Amerikaans grondgebied toegelaten kon worden”, aldus de woordvoerder van het federale agentschap, Michael McCarthy.

Een verantwoordelijke van het ministerie van Buitenlandse Zaken voegde er aan toe dat "de Amerikaanse wet niet toelaat om een visum te weigeren op basis politieke verklaringen of meningen, indien die verklaringen of meningen in de Verenigde Staten als wettelijk worden beschouwd".

De student hoopt intussen dat er voor de start van het universitaire schooljaar volgende week nog een oplossing uit de bus komt.

Strenger immigratiebeleid

De Amerikaanse president Donald Trump maakte vanaf zijn aantrede een streng immigratiebeleid prioritair. Zijn regering besloot onder andere om het socialemediagebruik van alle personen die naar de Verenigde Staten reizen te screenen, inclusief degenen met een visum. De maatregel is door mensenrechtenverdedigers al veroordeeld omdat ze in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting, die door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet wordt gegarandeerd.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • robrecht Peeters

    ze leerden uit hun fouten blijkbaar, in de reeks 'the looming tower' uitgezonden op BBC2 zeer scherp geanalyseerd

  • Gerry Cle

    Dit is er toch helemaal over. Men heeft toch niet noodzakelijk dezelfde politieke mening als sommige vrienden. Ikzelf heb ook vrienden die in de populistische val van het VB getrapt zijn terwijl ikzelf niets moet hebben van die partij. De eerste de beste rechtbank zal deze (domme) beslissing ongedaan maken. PS: Zou men iedereen 8 uur lang screenen of viseert men een bepaalde bevolkingsgroep?

Lees meer