Klanten aan de desk van American Airlines op de luchthaven van Havana.
REUTERS Klanten aan de desk van American Airlines op de luchthaven van Havana.

VS verbieden vluchten naar alle Cubaanse luchthavens behalve Havana

De Amerikaanse overheid deelt me dat ze vanaf 10 december alle vluchten vanuit de VS naar bestemmingen in Cuba verbiedt, met uitzondering van Havana. De Trump-administratie wil zo de druk opvoeren op het Cubaanse bewind.

Met de nieuwe maatregel worden vluchten naar negen van de tien internationale luchthavens in Cuba afgeschaft. Het betreft zo’n acht vluchten per dag. 

Het Amerikaanse ministerie van Transport laat in een mededeling weten dat de beslissing er komt op vraag van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Hij wil Cuba economisch treffen omwille van hun aanhoudende steun aan het regime van Nicolas Maduro in Venezuela.

De Amerikaanse lowcostmaatschappij JetBlue Airways vliegt naast Havana nog op drie andere bestemmingen in Cuba. Het bedrijf deelt mee dat het “zijn volledige medewerking verleent” aangaande de nieuwe regels. “We werken samen met onze verschillende partners bij de overheid en onze commerciële partners om de volledige impact van deze verandering voor onze klanten en diensten in kaart te brengen”, deelt een woordvoerder mee.

Ook American Airlines, dat naast Havana nog vijf andere bestemmingen in Cuba heeft, zal “hun beleid en procedures aangaande reizen naar Cuba aanpassen waar nodig”.

De beslissing heeft geen impact op chartervluchten. Er zijn geen buitenlandse vliegmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden tussen de VS en Cuba.

Luchtverkeer tussen Cuba en de VS werd pas in 2016 weer mogelijk gemaakt onder president Barack Obama, die in 2015 opnieuw toenadering tot het land zocht. De diplomatieke betrekkingen tussen beide landen lagen toen al stil sinds 1961. 

Trumps beslissing om Cuba harder te straffen voor hun steun aan Maduro valt echter in goede aarde bij de Cubaanse Amerikanen in het zuiden van Florida, die een belangrijke groep kiezers vormen voor zijn herverkiezingscampagne in 2020.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mark De vos

    Weer een echt slimme oplossing. Dit kost amerika meer dan dat het cuba schaadt. Maar trump is goed bezig zenne: staatsschuld x2.

  • Jan Maarten

    Dit beleid zal de VS nog duur te staan komen. De hele wereld keert zich van hen af.

Lees meer