In augustus 2017 reed een man op de Ramblas met een bestelwagen op voorbijgangers in.
AFP In augustus 2017 reed een man op de Ramblas met een bestelwagen op voorbijgangers in.

VS waarschuwen voor risico op aanslag in Barcelona: “Waakzaamheid nodig tussen kerst en nieuwjaar”

De Amerikaanse autoriteiten waarschuwen voor een mogelijke aanslag in het centrum van Barcelona in de eindejaarsperiode. In de Catalaanse stad gebeurde vorig jaar nog een aanslag toen een 22-jarige dader op de Ramblas met een bestelwagen op voorbijgangers inreed. Enkele uren later volgde een tweede aanslag in de badstad Cambrils. Alles samen kwamen toen zestien mensen om het leven.

"Spanje: leg tijdens kerst en nieuwjaar verhoogde waakzaamheid aan de dag in zones rond de Ramblas in Barcelona waar voertuigen, met inbegrip van bussen, circuleren. Terroristen kunnen er zonder of met beperkte waarschuwing een aanslag plegen op toeristische plaatsen, verkeersknooppunten en andere openbare ruimten", twitterde de dienst consulaire zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

“Risico op aanslag met bus”

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Miquel Buch, liet inmiddels weten dat de politie de dreiging onderzoekt. Volgens de Spaanse krant El Pais zijn de ordediensten op zoek naar een 30-jarige man van Marokkaanse origine met een busrijbewijs. De krant El Periodico de Catalunya meldt dan weer dat de regionale politie in een interne nota spreekt over het risico op een aanslag met een bus in Barcelona. 

Extra maatregelen op drukbezochte plaatsen

Het Franse persagentschap AFP kreeg van de politie geen bevestiging van deze feiten, maar de ordediensten zouden wel hebben toegegeven dat er extra veiligheidsmaatregelen werden afgekondigd op drukbezochte plaatsen. 

Een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat het niveau van de terreurdreiging gehandhaafd blijft op 4 (op een schaal van 5), maar dat er sinds 11 december verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden als gevolg van de eindejaarsperiode.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer