Een schip in de haven van Fujairah in het oosten van de Verenigde Arabische Emiraten.
AFP Een schip in de haven van Fujairah in het oosten van de Verenigde Arabische Emiraten.

VS willen militaire coalitie om “vrijheid van scheepvaart” in Golfregio te garanderen

De Verenigde Staten willen een internationale coalitie vormen om de vrijheid van scheepvaart te bewaren in de Golfregio. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse militair gezegd. De verklaringen over de militaire 'coalition of the willing' komen er niet toevallig op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran weer oplopen.

De scheepvaart in de Golfregio is van groot strategisch belang omdat zowat een derde van de ruwe olie die over zee vervoerd wordt, door het gebied passeert. Maar de voorbije weken hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden, die de spanningen tussen Washington en Teheran hebben doen oplopen. De VS hebben Iran beschuldigd van aanvallen op tankschepen en van het neerhalen van een Amerikaanse drone. Daarnaast zorgt ook de oorlog in Jemen voor onrust.

"We contacteren momenteel enkele landen om te bekijken of we een coalitie kunnen samenstellen die de vrijheid van scheepvaart garandeert in de Straat van Hormuz (tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, red.) en de zeestraat Bab el-Mandeb (tussen Jemen en Djibouti, red.)", zo verklaarde generaal Joseph Dunford, stafchef van het Amerikaanse leger, in een video die verspreid werd door het nieuwsagentschap Reuters.

"Ik denk dat we in de loop van de komende twee tot drie weken wellicht kunnen vaststellen welke landen de politieke bereidheid hebben om dit initiatief te steunen", klinkt het nog. Vervolgens zouden de VS rechtstreeks met de betrokken strijdkrachten samenwerken om na te gaan op welke manier ze kunnen bijdragen aan de samenwerking.

De VS willen volgens het plan commandoschepen voorzien en instaan voor het toezicht. De bondgenoten zouden in het water patrouilleren en de handelsschepen escorteren.

Hoe groot de missie wordt, zal afhankelijk zijn van het aantal deelnemende landen.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emir hairic

    Jaja', de plannen voor oorlog liggen al klaar in Amerikaanse oorlogskabinet, nog maar pionnen te vinden wie het gaat uitvechten voor Israël. De vluchtelingen zijn voor Europa

  • Guido Deville

    Een coalitie met Rusland (zelf gebaat bijb hoge olieprijzen en olieleveringen aan Syrië) om de vrije doorvaart door de Straat van Hormoes te beveiligen lijkt me wel een heel erg absurde hypothese. Voor zijn veiligheid is Europa nog steeds afhankelijk van Amerika.

Lees meer