Een luchtafweerraket wordt afgevuurd vanaf de Vandenberg-luchtmachtbasis in Californië.
Photo News Een luchtafweerraket wordt afgevuurd vanaf de Vandenberg-luchtmachtbasis in Californië.

VS willen uitbreiding raketafweersysteem “zonder restricties”

De regering-Trump wil werk maken van een uitbreiding van het Amerikaanse raketafweersysteem. Ze denkt onder meer aan investeringen in in de ruimte gestationeerde systemen, zo blijkt volgens Amerikaanse media uit een document van het Pentagon. Tijdens de voorstelling van het rapport maakte president Trump duidelijk dat de VS geen beperkingen zullen opleggen aan de ontwikkeling van raketten.

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse regering is er onder meer een voorstel om sensoren in de ruimte te plaatsen om raketlanceringen in andere landen sneller op te merken. Ook stelt de regering een studie voor naar een afweersysteem in de ruimte, om vijandelijke raketten af te schieten. Volgens de krant Washington Post wordt er bovendien gedacht aan een systeem met hoogenergetische lasers om raketten kort na de lancering te vernietigen. Een regeringsmedewerker beklemtoont dat de plannen louter defensief zijn.

De plannen staan in een strategisch document met de naam ‘Missile Defense Review’. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de VS werk maken van een dergelijke herziening. De aanpassingen zouden volgens regeringsbronnen noodzakelijk zijn in een omgeving waarbij de bedreiging niet enkel van ballistische raketten komt, maar ook van gesofisticeerde kruisraketten en hypersonische raketten. Daarbij wordt verwezen naar Rusland en China. 

Noord-Korea en Iran

Uit het document blijkt ook dat de VS Noord-Korea ondanks alle pogingen tot toenadering tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un als een grote bedreiging beschouwen. “Hoewel er mogelijk een nieuwe weg naar vrede bestaat met Noord-Korea, blijft het een buitengewoon grote uitdaging vormen en de Verenigde Staten moeten waakzaam blijven”, aldus het rapport.

Ook Iran wordt aangehaald. Volgens het rapport beschikt Iran over het grootste aantal ballistische raketten in het Midden-Oosten. “Hun verlangen om een strategisch tegengewicht te bieden aan de Verenigde Staten zou hen kunnen aanzetten om een intercontinentale ballistische raket in te zetten”, luidt het.

We zullen geen risico’s nemen, enkel maatregelen.

Donald Trump

Wapenwedloop

Bij de voorstelling van het rapport zei president Trump dat de VS geen beperkingen zullen opleggen aan de Amerikaanse ontwikkeling van raketten “tegen eender welk Amerikaans doel - of het nu voor of na de lancering is”. “We zullen geen risico’s nemen, alleen maatregelen”, stelde hij.

Het is niet voor het eerst dat de VS naar die twee landen verwijzen in een strategische documenten over de upgrade van de eigen defensiesystemen. Sommige waarnemers vrezen dat op die manier een nieuwe wapenwedloop wordt ingezet. Hun bezorgdheid wordt ook gevoed door Trumps eerdere mededeling dat hij zich niet langer gebonden voelt door het ontwapeningsakkoord INF, omdat ook Rusland zich niet aan dat verdrag zou houden. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Tamsyn

    Paul De Mol, gezien de aankondigingen van Poetin van de laatste maanden over zijn nieuwe hypersonische en andere raketten, is dit de enige mogelijke reactie van de VS. Daarbij begaat Poetin dezelfde fout als zijn Sovjet-voorgangers: hij laat zich opjagen in een bewapeningswedloop die zijn zieltogende economie onmogelijk kan volhouden.

  • Paul De Mol

    "Louter defensief" zeggen ze. Ja, zo zijn we het gewoon van de VS. Het bombarderen van Irak, Lybië, Syrië, Afghanistan: allemaal defensief. Maar China, Rusland, Noord-Korea en Iran: die landen zijn agressief. En alle Westerse media nemen die Amerikaanse leugens over, zonder commentaar.

Lees meer