REUTERS

VS zetten formeel proces in gang om uit klimaatverdrag van Parijs te stappen

De Verenigde Staten hebben het proces in gang gezet om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Het duurt nu nog een jaar voordat die terugtrekking ook daadwerkelijk een feit is. Dat betekent dat de VS de dag na de presidentsverkiezingen in 2020 geen onderdeel meer uitmaken van het akkoord.

Het tijdpad voor de terugtrekking uit het akkoord van Parijs is vastgelegd in de internationale overeenkomst, die door zo'n tweehonderd landen is ondertekend. De VS hebben de Verenigde Naties nu formeel geïnformeerd over het besluit van president Donald Trump.

"President Trump heeft het besluit genomen om uit het Parijs-akkoord te stappen vanwege de oneerlijke economische lasten die Amerikaanse werknemers, bedrijven en belastingbetalers krijgen opgelegd op grond van de Amerikaanse toezeggingen onder het akkoord", aldus minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) in een verklaring.

President Donald Trump had tijdens een toespraak in 2017 al formeel aangekondigd dat zijn land uit het verdrag zou stappen. Het akkoord is bedoeld om de opwarming van de aarde te beperken.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • luc vanessa

    de president die de geschiedenis zal ingaan als de vernietiger van de USA . Het is niet make america great again maar make trump great again ! een liegende ,bedriegende machochistische ,megalomane zot

  • Yves Pinoy

    Zodra politici (partijen) zich mengen in een discussie wordt het probleem enkel groter. Ik ben geen voorstander voor Trump maar in deze geef ik hem gelijk. Al die klimaatconferenties, die massa's geld kosten om te organiseren, brengen geen zoden aan de dijk. En als "experts" elkaar tegenspreken om hun gelijk te halen is het helemaal naar de filistijnen. Van 1 ding zijn we zeker: de kleine man zal het gelag wel betalen.

Lees meer