2 De Hellfire-raket werd in de jaren tachtig ontwikkeld om de duizenden Russische tanks uit te schakelen. Na de aanslagen van 9/11, hadden de VS een raket nodig om onbemande vliegtuigen te bewapenen. Na een geslaagde aanval in Jemen, groeiden de Hellfire en de Predator-drone snel uit tot Amerika's favoriete wapens tegen terreurgroepen.
getty De Hellfire-raket werd in de jaren tachtig ontwikkeld om de duizenden Russische tanks uit te schakelen. Na de aanslagen van 9/11, hadden de VS een raket nodig om onbemande vliegtuigen te bewapenen. Na een geslaagde aanval in Jemen, groeiden de Hellfire en de Predator-drone snel uit tot Amerika's favoriete wapens tegen terreurgroepen.

Exclusief voor abonnees

VS zetten geheime ‘ninjaraket’ voorzien van mesbladen in tegen terreurleiders

Het wordt de ‘Ninja-raket’ genoemd, maar ook de ‘vliegende betonbom’. De VS blijken al twee jaar in het diepste geheim een nieuwe versie van hun favoriete raket tegen terreurleiders in te zetten. De Hellfire RX9 ontploft niet maar suist met een enorme kracht af op het doel. De zes ingebouwde messen moeten ervoor zorgen dat het doelwit de aanval niet overleeft.

De ‘bom zonder munitie’ moet ervoor zorgen dat het aantal burgerdoden bij de drone-aanvallen op terreurleiders tot een minimum wordt beperkt. De experimentele raket is sinds 2017 al zes keer afgevuurd door drones op terroristen in vijf landen, waaronder Syrië en Jemen.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karel Tichmann

    Obama heeft iets goed gedaan... De R9X is ontwikkeld als reactie op het mandaat van president Barack Obama om burgerslachtoffers in drone-aanvallen te verminderen, vooral in het licht van de tactiek die is aangenomen door leiders van gerichte terroristische en opstandige organisaties (zoals de leiders van de Taliban en Al Qaeda) van het gebruik van vrouwen en kinderen als menselijk schild in de hoop drone-aanvallen te vermijden. Een Hellfire met een twist...

  • Frans Peeters

    Vroeger de indianen uitgeschakeld, de VS wapenindustrie staat nu verder

Lees meer