4 Mexicaanse staatspolitie in de straten van Culiacán.
AFP Mexicaanse staatspolitie in de straten van Culiacán.

Vuurgevecht in Mexico: politie laat zoon van drugsbaron El Chapo noodgedwongen gaan

De Mexicaanse autoriteiten maakten bekend dat de politie Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, had gearresteerd in de Mexicaanse plaats Culiacán. Minister van Veiligheid Alfonso Durazo verduidelijkte later dat de politie hem weer moest vrijlaten “om levens te sparen”. Guzmán wordt naar alle waarschijnlijkheid aangeklaagd voor het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen.

Minister van Veiligheid Alfonso Durazo zei dat een patrouille onder vuur werd genomen vanuit een huis. Toen de politie erin slaagde het huis binnen te dringen, troffen ze vier mannen - onder wie Ovidio Guzmán - aan. Er ontstond een golf van geweld en chaos in Culiacán. Gemaskerde mannen, vermoedelijk handlangers van  Guzmán uit het Sinaloakartel, wierpen brandende barricades op en raakten in hevige vuurgevechten verwikkeld met de Mexicaanse politie. 

De patrouille besliste om zich terug te trekken uit veiligheidsoverwegingen, zo bericht Reuters. “Men heeft zich teruggetrokken uit het huis zonder Guzman om levens te sparen en om nog meer geweld in de stad te vermijden”, zei Durazo. 

Verspreid over de stad lagen slachtoffers op straat, sommigen in plassen bloed. Diverse voertuigen gingen in vlammen op. Tegelijkertijd vond er een uitbraak plaats in een gevangenis en ontsnapten tussen de 20 en 30 gevangenen. De gemeente raadde de bevolking van de stad aan om binnen te blijven totdat de orde was hersteld.

Lees verder onder de foto:

4 Diverse voertuigen gingen in vlammen op.
EPA Diverse voertuigen gingen in vlammen op.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft gezegd dat hij later vandaag een verklaring zou afleggen over de gebeurtenissen. De druk op de president neemt toe. Hij beloofde vorig jaar bij zijn aantreden om de vrede te herstellen in het land na jarenlange drugsoorlogen. Het aantal doden heeft dit jaar echter een record bereikt, zo bericht Reuters.

De 28-jarige Ovidio Guzmán wordt net als zijn oudere broer Joaquín volgens Mexicaanse media gezocht door de VS vanwege verschillende drugs-gerelateerde criminele activiteiten. Zij zijn twee van de vier kinderen van El Chapo uit diens tweede huwelijk. 

Flirt met Hollywood

Joaquin Guzmán, oftewel El Chapo, kreeg wereldwijde bekendheid na zijn roemruchte ontsnapping vanuit een van Mexico’s best beveiligde gevangenissen. Daarna flirtte hij met Hollywood door een interview te geven aan acteur Sean Penn voor het tijdschrift ‘Rolling Stone’, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Niet lang daarna werd de Mexicaanse drugsbaron opgepakt. Momenteel zit hij een levenslange straf uit in Amerika, nadat hij schuldig werd bevonden aan het runnen van een criminele organisatie, het distribueren van drugs en het witwassen van daardoor verkregen geld.

4 El Chapo.
REUTERS El Chapo.
4 Leden van het Sinaloakartel staken onder meer een bus in brand.
REUTERS Leden van het Sinaloakartel staken onder meer een bus in brand.

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Michael van Hees

    De meeste mensen weten blijkbaar niet dat het Sinaloakartel ook nog eens zwaarder geschut heeft dan de politie/leger en dat ze niks te verliezen hebben. Daar doen ze tenminste moeite, hier doen ze niks

  • Erno Van Engeland

    @Marc, ben jij al is in Mexico geweest? Ik wel, de politie is daar wel een pakske straffer dan sommige sjampetters hier. Als die mannen zijn moeten vluchten omdat het zo gevaarlijk werd, dan zal het er wel stevig aan toe zijn gegaan.

Lees meer