4 Mannen kijken toe terwijl de vlammenzee het ene na het andere huis verwoest in de Chileense kustplaats Valparaíso.
AFP Mannen kijken toe terwijl de vlammenzee het ene na het andere huis verwoest in de Chileense kustplaats Valparaíso.

Vuurzee op kerstavond in Chileense kustplaats Valparaíso

Een bosbrand heeft in een arme wijk van de Chileense kustplaats Valparaíso dinsdag minstens 120 woningen verwoest, dat zegt minister van Landbouw Antonio Walker. Volgens de burgemeester van Valparaíso, Jorge Sharp, zijn vooralsnog geen mensen omgekomen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Uit voorzorg is de elektriciteit van zo’n 90.000 bewoners afgesloten. “Hulpdiensten uit heel Valparaíso werken op dit moment, met middelen over land en via de lucht, in twee gebieden in het hogere deel van de stad”, aldus Sharp, die vermoedt dat de branden zijn aangestoken.

Inwoners moesten op kerstavond in allerijl hun huizen ontvluchten. Sommigen raakten daarbij al hun bezittingen en zelfs huisdieren kwijt, volgens een getuige die met nieuwsdienst Reuters sprak.

De vlammenzee werd aangewakkerd door sterke winden en zomerse temperaturen op het zuidelijk halfrond. De brand ontstond in een nabijgelegen bos en verspreidde zich naar de stad, aldus de brandweer. 

Brandgevaarlijk

Valparaiso ligt op zo’n 70 kilometer van hoofdstad Santiago. Het is een pittoreske kustplaats met duizenden kleurrijke huizen die zeer populair is bij toeristen in Zuid-Amerika. De houten woningen die dicht op elkaar zijn gebouwd zijn echter wel zeer brandbaar. in 2014 verwoestte een brand in dezelfde stad ruim 2500 woningen en raakten 11.000 inwoners dakloos. 15 van hen kwamen om het leven. 

4
REUTERS
4
REUTERS
4
REUTERS

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johanneke li

    Als je in een gebied woont waar het overwegend droog is, dan is het toch onverantwoord om te dicht bij bossen te bouwen, een beetje vooruitziendheid kan geen kwaad om een voldoende afstand te laten tussen het bos en de gebouwen zodat een eventuele brand niet overspringt!

  • jeannine budts

    is er nog een god ??wat hebben we toch gedaan zoveel branden in de wereld en water is niet meer normaal de wereld gaat er aan

Lees meer