4 Journaliste Kim Wall.
afp Journaliste Kim Wall.

Waar is journaliste Kim Wall gebleven? Scandinavië in de ban van gezonken duikboot

Wat hebben een vermiste Zweedse journaliste en een gezonken privéduikboot met elkaar te maken? Volgens het Deense gerecht heel veel. De eigenaar van de boot is beschuldigd van doodslag, hij moet 24 dagen in voorlopige hechtenis blijven.

Heel Scandinavië is in de ban van het bizarre mysterie van de plotselinge ondergang van de bekende duikboot 'UC3 Nautilus'. Dat gebeurde gisteren in de baai van Køge, veertig kilometer ten zuidwesten van de Deense hoofdstad Kopenhagen.

De 18 meter lange en 40 ton wegende duikboot -de grootste ter wereld die gebouwd werd door een particulier - zonk in recordvaart naar de zeebodem. Kapitein en uitvinder Peter Madsen (46) was naar eigen zeggen "als enige" aan boord. Hij kon zich redden in een kleine motorboot. Vanuit een Seahawk-helicopter van de Deense marine werd toegekeken hoe zijn geesteskind binnen dertig seconden ten onder ging.

Tegenover de Deense omroep TV 2 verklaarde de uitvinder bijna nonchalant dat een "klein probleem met de ballasttank leidde tot een groot probleem". Vanwege een haperend ventiel zou de duikboot zijn stabiliteit verloren hebben en gezonken zijn. "Het werd opeens problematisch. Ik kon de luiken niet sluiten. Misschien was dat maar goed, anders was ik nog steeds beneden geweest", voegde Madsen er nog aan toe tegenover de journalisten. Dat was voordat hij door de politie werd opgepakt voor ondervraging.

4 Peter Madsen wordt ondervraagd door de politie.
afp Peter Madsen wordt ondervraagd door de politie.

Journaliste
Want er zou nog iemand aan boord zijn geweest. Kim Wall meer bepaald, een Zweedse journaliste die een reportage maakte over de kleurrijke uitvinder Madsen. Madsen verklaarde zelf dat hij haar de avond tevoren weer had afgezet op het eiland Refshaleøen in Kopenhagen.

Alleen gaf Wall daarna nooit meer een teken van leven. Haar vriend gaf haar diezelfde nacht als vermist op. De politie heeft nu sterke vermoedens dat het lichaam van de vrouw op de zeebodem ligt. In de onderzeeër van uitvinder Madsen, met andere woorden. Hij werd vanochtend al voorgeleid voor de rechtbank in Kopenhagen, op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Kim Wall.

Getuigen die de journaliste nog gezien zouden hebben, krijgen de opdracht om zich te melden. De Deense politie houdt intussen alle opties open. Was er echt een technisch mankement bij de 'Nautilus', genoemd naar de beroemde duikboot uit de roman van Jules Verne? Of werd de panne in scène gezet om een moord te verbloemen?

4 De duikboot UC3 Nautilus in betere tijden.
afp De duikboot UC3 Nautilus in betere tijden.

Peter Madsen -bijgenaamd 'Raket-Madsen'- is een bekende Deen en een fenomeen. Hij lijkt zo weggelopen uit een politieroman. Naast duikboten bouwen schiet hij ook raketten af. Samen met de voormalige Deense NASA-specialist Kristian von Bengtson werkte hij bijna tien jaar aan een raket om toeristen in een baan om de aarde te brengen. Von Bengtson trok zich in 2014 echter terug uit het project.

Volgens een biograaf valt samenwerken met Madsen niet mee. De uitvinder is zeker een geniale ingenieur, maar minder succesvol in de omgang met mensen. Meer dan veertig medewerkers zijn de afgelopen jaren vertrokken omdat de 'perfectionist' Madsen ronduit onuitstaanbaar zou zijn.

4
ap

Fanaten
Het is niet de eerste keer dat de Nautilus in het nieuws komt. Het gevaarte werd gebouwd door duikbootfanaten onder leiding van Madsen. De onderzeeër, die plaats bood aan acht opvarenden en tot een diepte van 100 meter kon afdalen, kostte 200.000 euro.

De Nautilus werd in mei 2008 te water gelaten in de haven van Kopenhagen en staat te boek als een van de grootste zelfgebouwde onderzeeërs ter wereld. In 2010 liep het vaartuig zware averij op na de explosie van een batterij in de machinekamer. Ondertussen waren er ook juridische geschillen tussen Madsen en zijn medewerkers en financiers. Twee jaar geleden werd de uitvinder formeel eigenaar.

Wrak ontdekt
Duikers ontdekten het wrak van de Nautilus intussen op een diepte van zeven meter. Omdat het vaartuig niet stabiel lag, durfden ze niet naar binnen te gaan.

Vandaag is gestart met de berging. "We hopen dat we hem uit het water kunnen hijsen en naar de haven brengen", zei politieofficier Carsten Reenberg. Het is niet duidelijk hoelang de operatie zal duren. Ook de Zweedse politie is intussen bij het onderzoek betrokken.

Lees meer