4 Margaret Thatcher in een demonstratie vóór Europa.
Getty Images Margaret Thatcher in een demonstratie vóór Europa.

Exclusief voor abonnees

Waarom de brexitcrisis niet uit de lucht komt vallen: de stugge relatie tussen de Britten en Europa

Wat is dat toch tussen Europa en de Britten? Een blik op de recente geschiedenis leert dat de huidige crisis niet uit de lucht komt vallen.

Nee, dank u wel. Het is eind jaren 50. De vraag is of Groot-Brittannië alstublieft bij de zojuist opgerichte Europese Economische Gemeenschap wil komen. Daar zitten dan al zes landen bij (Duitsland, Frankrijk, Italië en de Benelux) die eerder verenigd waren in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, maar deze samenwerking verder willen verdiepen, op naar een écht verenigd Europa, zonder oorlog. En ze willen heel graag dat die andere grote jongen uit de buurt ook meedoet.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • RUDI DE SCHRIJVER

    Het probleem is dat GB nog steeds denkt een wereldmacht te zijn maar hebben hun kolonies reeds lang uit handen gegeven en is hun reputatie op wereldniveau geslonken tot de uitspattingen op de spaanse en bulgaarse stranden

  • Paul Jansen

    Eigenlijk hebben ze recht op een harde Brexit, die kunnen ze dan goed aan hun hart laten komen en beseffen waar ze mee bezig zijn. Dat Groot Brittannië is helemaal niet zo groot, het is een mooi land maar het is wel kleiner dan Ecuador, en wie spreekt er over Ecuador? Als de Schotten bij de EU willen schiet er niet veel meer over.

Lees meer