Blauwe straten in Doha
Qatar Tribune Blauwe straten in Doha

Waarom deze wereldstad haar straten blauw verft

In Doha, de hoofdstad van Qatar, hebben de lokale autoriteiten onlangs een blauwe coating aangebracht op de wegen. De kleur moet de ontwikkeling van hitte tegengaan, maar heeft nog meer voordelen.

In de zomer zucht Qatar onder de hitte. De temperatuur kan in de steden nog verder oplopen dan daarbuiten, mede doordat de hitte wordt opgenomen door asfalt. Een Japanse firma met de naam Oriental Company heeft daarom een blauwkleurige coating ontwikkeld die dit proces moet tegengaan, zo meldde de Qatar Tribune vorige maand.

Volgens experts absorbeert zwart asfalt 80 tot 95 procent van de zonnestralen, terwijl de nieuwe coating de helft van de stralen reflecteert en dus minder warmte opneemt. Hierdoor wordt de temperatuur van het asfalt met 15 tot 20 graden verlaagd. Een ander voordeel is de verminderde wrijving, die bandengeluid en -slijtage terugdringt.

Volgens de Japanse fabrikant zorgt de verkoelende werking voor een vermindering van chemische reacties in de lucht die vervuiling en smogvorming veroorzaken.
 De blauwe kleur zou zelfs de veiligheid van voetgangers verhogen, aangezien auto’s meer opvallen in het straatbeeld. Hoe dat precies zou werken, is onduidelijk.

Op dit moment telt Doha nog maar enkele blauwe straten, maar als de testperiode positief wordt beëindigd, is de kans groot dat meer delen van de stad een blauwe uitstraling krijgen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rene Dannau

    dus het plaatsen van zonnepanelen draagt bij aan de verwarming van de aarde wat ik al langer wist.

  • Jan Verstrepen

    Wij betalen ons blauw aan allerlei belastingen op de auto, misschien een mooi initiatief om onze wegen blauw te schilderen, zou goed passen met blauw betalen.

Lees meer