2
EPA

Exclusief voor abonnees

Waarom Julian Assange niet de held is die hij pretendeert te zijn

“Assange is een narcist die niet verder kan kijken dan zijn hoogsteigen belang”

De arrestatie van Julian Assange lokt weer verhitte debatten tussen voor- en tegenstrevers uit. Waarbij die laatsten wel wat stof hebben voor hun bewering dat het WikiLeaks-boegbeeld helemaal niet zo begaan was met de mensenrechten. “Als er informanten sterven door onze lekken, dan is dat hun eigen schuld”, zo zou hij ooit achteloos hebben gezegd.

“Assange is een narcist die niet verder kan kijken dan zijn hoogsteigen belang.” Die typering is afkomstig van een Britse rechter die zich jaren geleden al eens moest uitspreken over de vraag of de WikiLeaks-stichter uitgeleverd kon worden. Dat kwam toen nog schokkend over bij het grote publiek, dat de Australiër had leren kennen als een held die wantoestanden boven spitte en misdadige autoriteiten met hun broek op de enkels deed staan.

Insiders wisten toen echter al dat het er bij WikiLeaks niet altijd fraai aan toeging — en dat Assange selectief was in zijn strijd voor mensenrechten. 

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • adri edith

    Narcisten zijn gevaarlijke mensen en zijn gedrag tegenover vrouwen mag niet onder tafel geschoven worden. Een held is hij geenszins. Hij zag een opportuniteit om in de belangstelling te komen.

  • Elle Devee

    Assange is helemaal geen held. En als je een echte geloofwaardige klokkenluider wil zijn mag je niet selectief te werk gaan zoals Assange en enkel lekken wat in je kraam te pas komt. Hij had het helemaal niet goed voor met de wereld en de mensheid. Die man wild gewoon munt slaan uit wat hij wist en dat is grandioos mislukt. Wees toch niet zo naïef om te denken dat hij dit belangeloos deed.

Lees meer