2
EPA

Waarom Taiwan zo weinig coronabesmettingen en doden telt

Taiwan, een onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee, telt meer dan 23 miljoen inwoners en ligt op amper 1.000 kilometer van de Chinese stad Wuhan – waar het coronavirus in december voor het eerst werd vastgesteld. Toch zijn er tot op vandaag amper 329 bevestigde coronabesmettingen en stierven er vijf mensen aan de gevolgen van het virus. Ter vergelijking; België telt 15.384 bevestigde besmettingen en 1.011 doden volgens de laatste cijfers. Hoe dat verschil verklaard kan worden? Omdat Taiwan de grenzen streng ging controleren zodra het coronavirus hen ter ore kwam.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zodra China de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte had gebracht van de mogelijke uitbraak van een nieuw virus, ging Taiwan de grenzen controleren. Dat betekent: reizigers die arriveerden per vliegtuig werden op de luchthaven gecontroleerd met thermometers. Ze moesten een vragenlijst invullen en als ze ziek bleken te zijn, werden ze onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Niet-inwoners van Taiwan waren overigens niet langer welkom en moesten rechtsomkeer maken. Dat geldt nog steeds.

Door de strenge controles aan de grenzen en de snelle reactie gelden er verder niet veel maatregelen op het Aziatische eiland. De scholen zijn er geopend, het openbaar vervoer rijdt gewoon en je kan er nog steeds iets eten in een barretje of restaurant. Er is dus weinig veranderd voor de (gezonde) Taiwanezen, al draagt iedereen nu een mondmasker en wordt dagelijks de temperatuur van personeel gemeten. 

2 Iedereen draagt (verplicht) een mondmasker, en de temperatuur van personeel wordt dagelijks gemeten. Verder is er weinig veranderd voor de gezonde Taiwanezen.
EPA Iedereen draagt (verplicht) een mondmasker, en de temperatuur van personeel wordt dagelijks gemeten. Verder is er weinig veranderd voor de gezonde Taiwanezen.

Strenge controle

Het gebrek aan (strenge) maatregelen zoals bij ons wordt evenwel gecompenseerd met strenge controles. Zo worden zieke inwoners gevolgd met hun smartphone om zeker te zijn dat ze binnen blijven. Maar de meeste Taiwanezen blijven gewoon vrijwillig veertien dagen in quarantaine zodra ze zich ziek voelen. 

In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het virus voor u gebundeld.

Lees ook:

Dermatoloog Ilan Karavani: “Zelfs met eau de cologne kan je handen ontsmetten”

Onze expert Paul D’Hoore: “Zelfs goud stelt teleur tijdens moeilijke beursdagen”

57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik De Keulenaer

    Evelyne Dewulf , waar wij voor gekozen hebben ?? Jij mss wel maar dat was de minderheid remember !? Degen die niet verkozen zijn zitten daar nu te prutsen !

  • Erwin Fiers

    Die hebben gewoon meer discipline dan wij.Komend weekend mooi weer.In het Nieuwsblad stond te lezen: haal de barbecue maar boven.En dan zal er een loopje genomen woreen met social distancing.Waar zijn we mee bezig?

Lees meer