President Trump heeft zijn besluit om de handen af te trekken van Syrië verdedigd met de stelling dat de VS er niets meer te zoeken hebben. Het 'kalifaat' van terreurgroep IS is er doelmatig en voor 100 procent verslagen door het Amerikaanse ingrijpen, maar nu brengen we de soldaten terug naar huis, twitterde Trump.
AP President Trump heeft zijn besluit om de handen af te trekken van Syrië verdedigd met de stelling dat de VS er niets meer te zoeken hebben. Het 'kalifaat' van terreurgroep IS is er doelmatig en voor 100 procent verslagen door het Amerikaanse ingrijpen, maar nu brengen we de soldaten terug naar huis, twitterde Trump.

Waarom Trump troepen terugtrekt uit Syrië: “Tijd dat wij ons onttrekken aan belachelijk eindeloze oorlogen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reeks tweets de beslissing verdedigd om troepen terug te trekken uit het noorden van Syrië, waar Turkije op het punt staat binnen te vallen. "Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden zullen nu de situatie moeten uitklaren, en wat ze willen doen met de gevangengenomen IS-vechters in hun 'buurt'", tweette de Republikein.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De VS waren verondersteld 30 dagen in Syrië te blijven, dat was vele jaren geleden. We bleven en raakten dieper en dieper in de strijd met geen doel in zicht. Toen ik (als president) aankwam in Washington, hield IS lelijk huis in het gebied. Wij versloegen het IS-kalifaat snel voor honderd procent", aldus de bewoner van het Witte Huis.

Belang

"Het is tijd voor ons om ons te onttrekken aan deze belachelijk Eindeloze Oorlogen, waarvan veel ‘stammentwisten’ waren, en om soldaten terug naar huis te brengen. WIJ ZULLEN VECHTEN WAAR HET IN ONS BELANG NODIG IS, EN ENKEL VECHTEN OM TE WINNEN", blokletterde Trump.

Volgens hem is het nu aan Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden om het heft in handen te nemen. "Ze haten IS allemaal, zijn jarenlang vijanden geweest. Wij zijn 7000 mijl verwijderd en zullen IS opnieuw vernietigen als ze in onze buurt komen!", concludeerde hij.

Europese IS-strijders

Trump zei ook dat hij geen schuldgevoelens heeft over het stoppen van steun aan de Koerdische Syriërs van vooral de strijdgroep YPG. Die speelden een belangrijke rol bij de strijd tegen IS in het oosten van Syrië. “De Koerden hebben met ons gevochten, maar we hebben ze kolossale hoeveelheden geld en materieel gegeven om dat te doen. En zij vechten al jaren tegen Turkije.”

“Onvergelijkbare wijsheid”

“Zoals ik al duidelijk eerder heb gezegd, herhaal ik dat als Turkije iets uithaalt wat ik in mijn oneindige en onvergelijkbare wijsheid aanzie als te verregaand, dan zal ik de economie van Turkije volledig verwoesten en van de kaart vegen (Ik heb het al eerder gedaan! )”, vervolgde Trump, verwijzend naar de sancties die hij vorig jaar had afgekondigd tegen Turkije.

In zijn tweets haalde hij ook stevig uit naar Europa, dat volgens hem Europese IS-strijders die gevangengenomen werden door de VS niet terug wil. “We hebben jullie een gunst bewezen en nu willen jullie dat we ze in Amerikaanse gevangenissen houden voor een enorme kost”, wees hij met de vinger. Maar de VS zijn niet langer de “sucker”.

“Kleine" terugtrekking

Terwijl de president nog wat weerwerk krijgt in het Amerikaans parlement in verband met zijn beslissing, waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Defensie alvast voor de mogelijk “destabiliserende gevolgen” van een mogelijke militaire operatie in het noorden van Syrië. Die gevolgen zouden gelden voor “Turkije, de regio en daarbuiten”, aldus het Pentagon in een communiqué. Het ministerie zegt nog een Turkse operatie niet te “steunen”.

De Amerikanen hadden Turkse functionarissen eerder gewaarschuwd voor “eenzijdige” actie die risico’s zou inhouden voor Ankara. Coördinatie en samenwerking zijn betere instrumenten om het gebied te stabiliseren, luidde het.

“Turkije zou verantwoordelijk zijn, samen met Europese en andere naties, voor duizenden IS-strijders die gevangen genomen zijn en verslagen in de campagne onder leiding van de Verenigde Staten”, herhaalde het Pentagon een boodschap van president Donald Trump.

Intussen heeft een hoge Amerikaanse functionaris laten verstaan dat de VS maar “een klein aantal” soldaten terugtrekken die in Syrië ontplooid zijn aan de grens met Turkije, en slechts over “een heel kleine afstand”. Trump had eerder gealludeerd op een meer algemene terugtrekking. 

98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Devlaeminck

    @Peter Bonacasa. Volgens jou komen die terroristische aanslagen er doordat de VS met hulp van de Koerden IS verdreef? Die rotzooi bedoel je? Jou redeneringen zijn idioot. Wat was er gebeurd indien IS niet verdreven was? Ik geef Trump gelijk. Het wordt hoog tijd dat de VS zich overal terugtrekt. Dat verwijten sommigen de VS toch? Dat ze zich overal moeien? Dan zullen de criticasters zien wat er zoal gebeurt zonder ingreep van de VS.

  • Michel Van Limbergen

    Waarom? Dat geeft hem weer een pluim om de Nobelprijs voor de Vrede in beslag te nemen! En de veteranen zullen hem ook wel gunstig gezind zijn!

Lees meer