Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
REUTERS Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Washington activeert regionaal verdrag voor militaire samenwerking tegen Venezuela

De Verenigde Staten hebben een regionaal akkoord voor militaire samenwerking met tien andere landen op het Amerikaanse continent ingeroepen als reactie op "oorlogszuchtige bewegingen" van het bewind van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bekendgemaakt.

De vraag om een beroep te doen op het TIAR-verdrag (Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca) kwam van de Venezolaanse oppositie, zei Pompeo in de mededeling.

“Recente oorlogszuchtige bewegingen van het Venezolaanse leger aan de grens met Colombia, alsook de aanwezigheid van illegale gewapende groepen en terroristische organisaties op het Venezolaanse grondgebied, bewijzen dat Nicolas Maduro niet alleen een gevaar voor het Venezolaanse volk vormt, maar dat zijn acties ook de vrede en veiligheid van de buren van Venezuela bedreigen”, verklaarde Pompeo. President Donald Trump retweette de tekst.

Venezuela begon dinsdag 150.000 soldaten op te stellen aan zijn grens met Colombia, voor oefeningen waartoe president Maduro besloten heeft, zo maakte de generale staf in Caracas bekend. Maduro beschuldigt het buurland ervan dat het “manoeuvreert om een conflict uit te lokken”.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei van zijn kant dat hij zich niet zou laten provoceren en sloot een militaire interventie tegen Venezuela uit.

Pompeo hekelt de “toenemende destabiliserende invloed” van het Venezolaanse bewind op de buurlanden en “het rampzalige economische beleid dat een ongeziene vluchtelingencrisis blijft voortbrengen”. De minister wenst dat de TIAR-landen “collectief antwoorden op de dringende crisis die Venezuela teistert en buiten de grenzen treedt, door economische en politieke opties te onderzoeken”.

Bekijk ook: Miljoenen mensen leven in armoede in Venezuela

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    En maar oorlog stoken in Zuid Amerika en landen economisch boycotten maar mensen die vluchten voor de door de VS aangerichte chaos en ellende zijn profteurs en criminelen en worden zeker niet geholpen.

  • MICHELINE GEVERS

    En zich maar moeien en moeien en moeien en....Maar ze roepen de hulp van de anderen Zuid Amerikaanse staten. Nog een geluk dat hij geen steun vraagt aan Europa, maar dat weet hij al dat dat niet lukt. Alleen schijnt het Grote Amerikaanse leger niets meer alleen aan te kunnen. Arm (letterlijk) Venezuela.

Lees meer