Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme.
AFP Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme.

Washington berispt Europese landen die IS-strijders niet repatriëren

De Verenigde Staten hebben verschillende Europese landen, waaronder België en Frankrijk, "onverantwoord" genoemd omdat ze Irak hebben gevraagd om hun landgenoten die in Syrië in detentiekampen zitten, te berechten.

"Het zou onverantwoordelijk zijn van de landen om te wachten tot Irak de problemen oplost in hun plaats", verklaarde Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme, op een persconferentie na een vergadering van de internationale coalitie tegen IS in Washington. Hij riep de landen opnieuw op om hun staatsburgers te repatriëren en hen in hun eigen land te berechten. 

Verschillende duizenden buitenlandse jihadisten zitten vast in Koerdische gevangenissen in Syrië. Dat die situatie precair is, werd duidelijk toen verschillende gevangenen konden ontsnappen na de Turkse inval in Syrië.
"In Syrië kan de situatie in een oogwenk veranderen", benadrukte Sales. "We denken dat er een gevoel van urgentie moet zijn om die mensen nu te repatriëren, zolang er nog tijd is."

Verschillende landen, waaronder België en Frankrijk, weigeren dat te doen en willen dat die personen berecht worden in het land waar ze de misdaden hebben gepleegd.

“Terroristen dichter bij plaats van misdaad laten berechten”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian reisde in oktober naar Bagdad om een samenwerking op te zetten die het mogelijk zou maken Franse jihadisten, die momenteel in Syrië zitten, te berechten in Irak. Dat is een idee waar België zich altijd heeft achter geschaard. Ook ons land wil dat "die terroristen dichter bij de plaats van hun misdaden berecht worden", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na de vergadering.

Volgens de Amerikaanse functionaris is die optie niet haalbaar en weinig efficiënt.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Deville

    Theo Twitter kan misschien eens twitteren met zijn goede vriend Donald Twitter en vragen om dat niet meer te zeggen.

  • piet devlieger

    Er is toch niets mis mee om die schurken in Irak te laten berechten. Als het moordenaars zijn dan kunnen ze nog de doodstraf krijgen. Hier zullen ze nog gepamperd worden, na een tijd vrij rondlopen en kunnen herbeginnen en voor de rest van hun leven op onze kosten leven.

Lees meer