De Amerikaanse VN-ambassadeur Jonathan Cohen staat de pers te woord bij de Veiligheidsraad. Archieffoto.
EPA De Amerikaanse VN-ambassadeur Jonathan Cohen staat de pers te woord bij de Veiligheidsraad. Archieffoto.

Washington blokkeert veroordeling aanval op Libisch detentiecentrum

De Verenigde Staten hebben tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een unanieme veroordeling geblokkeerd van de dodelijke luchtaanval op een detentiecentrum voor migranten in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat hebben diplomaten gemeld.

Waarom de VS de Britse ontwerptekst heeft tegengehouden, is voorlopig niet duidelijk. Volgens een Europese diplomatieke bron kwamen er vanuit Washington geen instructies om ervoor te zorgen dat er alsnog groen licht kan gegeven worden aan de publicatie van de verklaring. 

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN had eerder een “onafhankelijke onderzoek” geëist en wil dat de “daders voor de rechter komen”. Hij voegde eraan toe dat zijn organisatie de exacte locatie van het detentiecentrum aan de partijen in het Libische conflict heeft doorgespeeld. 

“Mogelijke oorlogsmisdaad”

De gezant van de Verenigde Naties in Libië, Ghassan Salamé, sprak op zijn beurt van een mogelijke oorlogsmisdaad. Hij riep de internationale gemeenschap op “deze misdaad te veroordelen en gepaste sancties op te leggen aan diegenen die deze operatie hebben uitgevoerd in flagrante strijd met het internationale humanitair recht”.

Dinsdag kwamen bij de bewuste luchtaanval in Tripoli op een detentiecentrum voor Afrikaanse migranten zeker 44 mensen om. Daarnaast vielen er bij de aanval in Tajoura, een oostelijke buitenwijk van Tripoli, ook zowat 130 gewonden. Het centrum bood onderdak aan zo'n 150 migranten.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verdeghem

    Dat is duidelijk toegeven dat zij achter die oorlogsmisdaad zitten.

  • Roland Jeronimus

    Waarschijnlijk omdat er indicaties zijn dat de VS, Israël en mogelijk de UK een aanval voorbereiden op Iraanse troepen buiten Iran. Daarmee proberen zij ook Europa erbij te betrekken doordat onze eenheden ter plaatse er midden tussen zitten.

Lees meer