BELGA

Washington wil dat Kabila zich niet meer verkiesbaar stelt

Washington heeft president Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo (DRC) opgeroepen, eind 2016 afstand te doen van de macht - zoals ook voorzien is in de Congolese grondwet. Voorts zeggen de Verenigde Staten het grondstoffenrijke land in het hartje van Afrika te willen steunen bij het organiseren van verkiezingen. VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei na een ontmoeting in Kinshasa met Kabila dat de Congolese leider zich terdege bewust is van de Amerikaanse wil dat hij de Congolese grondwet respecteert.

Kerry gooide Kabila ook enkele bloemetjes toe, wegens degelijk werk inzake binnenlandse veiligheid (de strijd in Oost-Congo tegen de door Rwanda en Oeganda gesteunde M23-rebellenbeweging) en het "stabiliseren van de economie".

De speciale VS-gezant voor de regio van de Grote Meren, Russell Feingold, drukte zich iets minder omfloerst uit. De VS "willen niet dat Kabila de grondwet wijzigt om een derde ambtstermijn te behalen".

Kabila is staatshoofd van de DRC sinds 2006. Hij volgde dat jaar zijn vermoorde vader Laurent-Désiré op. Die had een einde gemaakt aan de jarenlange, door de VS gesteunde dictatuur van Mobutu Sese Seko. In 2011 werd Kabila junior herkozen bij een stembusslag die zowel door de Congolese oppositie als het Westen werd betwist.

Volgens diplomaten en Congo-kenners zou Kabila de knoop nog niet hebben doorgehakt.

Lees meer