2 De Palestijnse jongen Hussam Abdo, die in 2004 met een bomvest aan het Hawara-checkpoint in de buurt van de stad Nablus benaderde. De bom kon onschadelijk gemaakt worden.
Lefteris Pitarakis / AP De Palestijnse jongen Hussam Abdo, die in 2004 met een bomvest aan het Hawara-checkpoint in de buurt van de stad Nablus benaderde. De bom kon onschadelijk gemaakt worden.

Exclusief voor abonnees

Wat bezielt de zelfmoordterrorist?

In zijn boek ‘De prijs van het paradijs’ beschrijft de Britse onderzoeksjournalist Iain Overton de geschiedenis van de zelfmoordaanslag. “Het idee dat het een deugdzame daad is zal niet zomaar verdwijnen.”

Op een woensdagochtend in november 2014 loopt de 19-jarige Syriëganger Sultan Berzel, een rustige, brildragende student toerisme uit Maastricht, richting een politiebureau in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het martelaarschap lonkt voor Berzel, die nog maar kort daarvoor naar het IS-kalifaat is afgereisd, en nu al zijn leven wil geven voor zijn islamitische heilstaat die het doelwit is van het Iraakse leger. Onder zijn kleding draagt Berzel een bomvest dat hij op het juiste moment met een druk op de knop wil laten afgaan. Eerst wordt in de buurt van het politiebureau een auto tot ontploffing gebracht, om chaos en verwarring onder het publiek te zaaien. Politieagenten en burgers snellen naar de plek van de explosie. Ook Berzel. Als hij tussen de mensen staat, roept hij Allah aan. Enkele ogenblikken later is hij een shaheed, een martelaar. Hij sleurt nog 23 andere mensen mee de dood in, onder wie zes politieagenten.

Het blijft bijna vijf jaar later nog altijd een onbevattelijke daad. Wat bezielde deze tiener om duizenden kilometers van huis te reizen en zijn eigen lichaam als vernietigingswapen in te zetten? Wat vaart er überhaupt in de zelfmoordterrorist, of die nou in Bagdad, Parijs, London of Casablanca toeslaat?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • John Verbeke

    @Peter Janssen: Maar wat als je merkt dat jij twee keer harder moet werken dan een ander om iets te bereiken, alleen maar omdat je een andere huidskleur en een vreemd klinkende naam hebt? Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan heel boos en opstandig wordt. En dat een vijfde van de mensen dan nog op een partij stemt dat als enig doel heeft mensen als jijzelf van tweederangsburger naar derderangsburger te degraderen, doet er natuurlijk ook geen goed aan...

  • Willem Pots

    IEDEREEN krijgt kansen om iets te maken van zijn/haar leven. Maar klagen dat de wereld niet draait zoals je wil, helpt niemand vooruit. Je moet er aan werken, de ene al wat harder dan de andere. Andersdenkenden vermoorden heeft geen zin: je kan ze nooit alle 7 miljard bereiken.

Lees meer