3 Auschwitz in 1945
- Auschwitz in 1945

Wat gebeurde er met de SS'er die de Holocaust mogelijk maakte?

Hij kwam op het idee Zyklon-B te gebruiken in de gaskamers van Auschwitz. SS-Lagerführer Karl Fritzsch geldt als één van de wreedste nazi's. Zijn lot was tot voor kort een raadsel.

Wat gebeurde er in de laatste oorlogsdagen met Karl Fritzsch? Niemand die het wist. Fritzsch, de 'beul van Auschwitz', leek door de geschiedenis te zijn opgeslokt. 

Fritzsch, die in juni 1941 vanuit Dachau arriveerde in het Poolse Oswiecim, waar het Stammlager Auschwitz werd opgebouwd, was geen Heinrich Himmler, geen Josef Mengele en ook geen Rudolf Höss, de commandant onder wiens leiding Auschwitz-Birkenau uitgroeide tot het beruchte vernietigingskamp. 

Leven of dood
Hij was een SS'er van het tweede echelon, een 'alter Kamerad'. De semi-analfabeet, die jarenlang als vrachtschipper werkte, was een typische Lagerführer: een van die heersers van de kampen, die beslisten over het lot van hun gevangenen, meesters over leven en dood. 

Fritzsch onderscheidde zich doordat hij twee besluiten nam, die diepe sporen achterlieten in de geschiedenis van Auschwitz-Birkenau en van de Holocaust. In augustus 1941 stuurde hij, in een van die dramatische geschiedenissen uit Auschwitz, de Poolse priester Maximilian Kolbe naar de dodenbunker in Blok 11. Hier zou Kolbe, die zich opofferde voor een andere gevangene, sterven. In 1982 werd de priester door paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

3 Karl Fritzsch
Wikipedia Karl Fritzsch

Pesticide
In diezelfde tragische zomer van '41 was het Fritzsch, die op het idee kwam het pesticide Zyklon B in te zetten voor massa-executies. Fritzsch had in korte tijd een reputatie opgebouwd als kampbeul. "Dit is geen sanatorium", zo placht hij nieuwe gevangenen te begroeten. "De enige uitgang is de schoorsteen van het crematorium."

Zelfs zijn commandant Höss had een hekel aan Fritzsch, wegens diens bruutheid en ongedisciplineerd gedrag. Maar Fritzsch' suggestie om Zyklon B te gebruiken, werd door Höss dankbaar overgenomen. Höss had opdracht gekregen de Endlösung, de massamoord op de Europese Joden, ter hand te nemen. Maar hoe? Hij gruwde van de bloedbaden, waarbij de slachtoffers, in kuilen bijeengedreven, door vuurpelotons werden doodgeschoten.

Kogel
Het dodelijke gas van Fritzsch, dat in korte tijd z'n werk deed, leek een uitkomst. Karl Fritzsch bleef tot februari 1942 in Auschwitz. Daarna werd hij overgeplaatst naar het Konzentrationslager Flossenbürg. In 1944 verdween hij naar weer een ander kamp, waar hij zich zo misdroeg dat het zelfs zijn superieuren te gortig werd. Fritzsch werd naar het front gestuurd. Vanaf dat moment waren onderzoekers het spoor decennialang bijster.

Hoe was het Karl Fritzsch vergaan? Het antwoord blijkt te vinden in het Bundesarchiv in Ludwigsburg. In een vergeten onderzoeksakte uit 1966 verklaart een Berlijnse vrouw, Gertrud Berendes, dat Fritzsch op 2 mei 1945 in een kelder in de Sächsische Strasse 42 in Berlijn, waar ook Berendes woonde, zichzelf een kogel door het hoofd schoot. 'Zittend op een ijzeren bed'. 

Berendes' vader en een buurman zouden het lijk van Fritzsch, terwijl de slag met het Rode Leger om Berlijn woedde, hebben begraven in het Preussenpark. In zijn SS-uniform. "Ik heb zijn persooonlijke bezittingen naar zijn echtgenote gestuurd", vertelde Berendes aan haar ondervragers. "Maar Frau Fritzsch heeft nooit iets van zich laten horen."

3
-

Lees meer