9
AFP

Wat we nu weten over de explosies in Sri Lanka: al 290 doden en 500 gewonden, 7 zelfmoordterroristen onder de daders

Thomas Cook en TUI Belgium: “Geen klanten in getroffen hotels”

In Sri Lanka zijn gisterenochtend honderden doden en gewonden gevallen bij explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. Inmiddels stelde de politie het dodental naar boven bij tot 290. Er zouden nu 500 gewonden zijn. Voorlopig zijn er geen Belgische slachtoffers gemeld, maar zeker 37 van de dodelijke slachtoffers zijn buitenlanders. De aanslagen zijn nog niet opgeëist. 24 mensen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

De explosies gebeurden in een kerk in Colombo, een kerk in het 30 kilometer noordelijker gelegen Negombo en een kerk in Batticaloa, 250 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Gelovigen woonden er de paasviering bij. De drie getroffen hotels zijn volgens de Sri Lankaanse krant Lankadeepa het Kingsbury Hotel in Colombo, het Shangri-La Hotel en het Cinnamon Grand Hotel. 

Er gebeurde na de middag lokale tijd nog een zevende explosie in Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo. Die aanslag gebeurde in een hotel vlakbij een zoo en zou aan zeker twee mensen het leven hebben gekost. Nog even later werd een achtste explosie gemeld. Daarbij zijn drie agenten om het leven gekomen. De zelfmoordaanslag vond plaats in een wooncomplex in de buitenwijk Dematagoda van hoofdstad Colombo.

lees verder onder de video:

Buitenlanders onder de slachtoffers

Een woordvoerder van de politie maakte deze ochtend gewag van 290 doden en bevestigt dat er 500 gewonden gevallen zijn. Onder de dodelijke slachtoffers zouden ook 37 buitenlanders zijn, onder wie een 54-jarige Nederlandse vrouw. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woonde de vrouw in het buitenland, maar niet in Sri Lanka zelf. Ze kwam om bij de explosie in het Cinnamon Grand Hotel in de hoofdstad Colombo. Op dit moment kunnen we bevestigen dat er helaas 1 Nederlander is omgekomen. We staan in contact met de familie van het slachtoffer", bevestigde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op Twitter.

Ook zijn minstens vijf Britten gestorven. Volgens The Guardian zijn drie dodelijke slachtoffers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, terwijl twee anderen zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit hadden. Ook staat het vast dat een Portugese man, twee Turken, een Chinees, een Japanner, drie Denen en drie Indiërs om het leven kwamen. De Sri Lankaanse toerismeautoriteiten hebben het ook nog over Bengalese en Pakistaanse slachtoffers, en over een Belgisch slachtoffer. 

lees verder onder de foto:

9 Politie in het Shangri-La Hotel in Colombo.
AFP Politie in het Shangri-La Hotel in Colombo.

BuZa zoekt uit of er Belgische slachtoffers zijn

Woordvoerder van onze FOD Buitenlandse Zaken, Mathieu Branders, kan dat nieuws echter niet bevestigen, en stelt dat de autoriteiten die het nieuws naar buiten brachten geen officiële bron zijn. Touroperators Thomas Cook en TUI Belgium zeggen geen klanten te hebben in de getroffen hotels.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt momenteel uit of er Belgen betrokken zijn. “Via sociale media en e-mails roepen we landgenoten in Sri Lanka op om zich te melden”, aldus woordvoerder Matthieu Branders. “We horen dat het momenteel wel moeilijk is om contact te leggen met mensen in Sri Lanka, omdat het netwerk verzadigd is. Omdat er explosies waren bij hotels, verwachten we buitenlandse slachtoffers. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of er Belgen getroffen zijn. We hebben daar nog geen informatie over. We volgen de situatie via onze dichtstbijzijnde ambassade in New Delhi (India). Bovendien is er contact met de Nederlandse ambassade in Sri Lanka.”

Belgen die zich zorgen maken om familie of vrienden in Sri Lanka, kunnen terecht op het nummer 02/501.81.11 voor meer informatie.  

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de explosies in Sri Lanka veroordeeld. “Ik ben triest en geschokt door de terreuraanslagen op kerken en hotels op Pasen in Sri Lanka. Ik veroordeel deze vreselijke haat. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families en vrienden”, tweette hij. 

lees verder onder de tweet:

Terreurdaad nog niet opgeëist

Wie er achter de explosies zit is nog niet duidelijk. Niemand heeft al de verantwoordelijkheid voor de terreurdaden opgeëist. Minister van Defensie Ruwan Wijewardene zei gisteren tijdens een persconferentie wel dat “extremistische groeperingen” verantwoordelijk zijn voor deze “terreurdaad”.

De politie zou tien dagen geleden landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken. De National Thowheeth Jama’ath (NTJ) zou de aanslagen hebben gepland. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

lees verder onder de foto:

9
REUTERS

Inmiddels zijn inmiddels 24 mensen aangehouden zijn op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Sri Lanka. Dat meldt de politie. De autoriteiten gaven geen verdere details. Eerder was er sprake van 13 verdachten die waren opgepakt, die op twee verschillende plaatsen, in en nabij Colombo in de cel zitten. De dertien verdachten die gisteren al opgepakt werden, waren allemaal lokaal, maar de politie onderzoekt of zij en de nieuwe verdachten banden hebben met het buitenland.

lees verder onder de video:

President maant tot kalmte

President Maithripala Sirisena heeft de bevolking in een mededeling tot kalmte opgeroepen. Premier Ranil Wickremesinghe zit een spoedvergadering voor. Hij zei op Twitter dat hij de “laffe aanvallen tegen ons volk sterk veroordeelt” en roept de bevolking op om “verenigd en sterk” te blijven. Hij voegt eraan toe dat de regering van Sri Lanka “onmiddellijk maatregelen neemt om de situatie onder controle te houden”. 

lees verder onder de tweet:

Wereldleiders spreken afschuw en medeleven uit

Verschillende wereldleiders, onder wie de Indiase premier Narendra Modi, de Pakistaanse premier Imran Khan en de Britse premier Theresa May, spraken hun afschuw over de aanslagen uit. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde op de aanslagen. “Ontzet door het bericht dat christenen in Sri Lanka tijdens de paasmis aangevallen en gedood zijn”, deelde de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel mee op Twitter. “We rouwen om hen en bidden voor de gewonden en families. Terrorisme, religieuze haat en intolerantie mogen niet zegevieren.”

Pasen is een belangrijke feestdag binnen het christendom. Sri Lanka kent een christelijke minderheid (7 procent), van voornamelijk rooms-katholieken. De meerderheid is boeddhistisch.

9
EPA
9 Beelden van binnen in de kerk van St. Anthony’s Shrine.
EPA Beelden van binnen in de kerk van St. Anthony’s Shrine.
9
REUTERS
9 Militairen voor de St. Anthony's Shrinekerk na een explosie.
REUTERS Militairen voor de St. Anthony's Shrinekerk na een explosie.
9
AP
9
REUTERS

44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Buckens

    Indien al die fanatici toch zo overtuigd zijn van hun gelijk, moeten ze toch iemand met een ander gedacht niet vrezen . Ik denk dat het juist omwille van de twijfel die ze hebben zichzelf moeten overtuigen van het gevaar dat een ander hen misschien zou kunnen overtuigen van iets anders. God is de meest gevaarlijke creatie van de mens, door de existentiële angst voor de einde na de dood.

  • Paul Vanmaldeghem

    Politiek en godsdienst, een explosieve cocktail die de wereld verpest

Lees meer