AFP

Weer een directeur van Amnesty International gearresteerd door Turkije

Idil Eser, de directeur van Amnesty International in Turkije, is woensdagochtend gearresteerd, samen met zeven andere Turkse mensenrechtenactivisten en twee internationale trainers.

Ze namen deel aan een training van het Nederlandse Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS), vertelt projectmedewerker Wieke Meilink.

De organisatie heeft vanochtend nog geen contact kunnen krijgen met de gearresteerde activisten en medewerkers. Wel heeft HIVOS contact over de zaak met de VN-rapporteur mensenrechten, lokale partnerorganisaties en advocaten.

Directeur Emel Kurma van de lokale mensenrechtenorganisatie Helsinki Citizens Assembly zegt dat de Duitse en Zweedse trainer vastzitten op het Büyükada-eiland bij Istanbul, waar de training plaatsvond. De Turkse mensenrechtenactivisten zijn naar een onbekende locatie gebracht.

Amnesty International noemt de arrestatie van Eser en de andere mensenrechtenactivisten in een verklaring ,"grotesk machtsmisbruik" en roept op tot hun onmiddellijke vrijlating. Volgens Amnesty International mochten de activisten aanvankelijk geen contact hebben met hun advocaat.

Op 6 juni werd Taner Kilic, de vorige directeur van Amnesty International in Turkije, ook al gearresteerd. Turkije verdenkt hem van lidmaatschap van de Gülenbeweging, die door het land verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup van vorig jaar.

Na de mislukte coup van afgelopen zomer in Turkije is het voor mensenrechtenorganisaties erg moeilijk werken in het land. President Erdogan hanteert nog altijd de noodtoestand.

Lees meer