AP

Weer tienduizenden betogers op straat tegen regering in Roemenië

Vanavond zijn voor de derde dag op rij tienduizenden mensen in Roemenië de straat opgegaan om te protesteren tegen de sociaalliberale regering. Het protest is gericht tegen een per nooddecreet ingevoerde beperking van de strafvervolging bij ambtsmisbruik. In de hoofdstad Boekarest lieten de mensen zich niet afschrikken door de rellen van gisteravond. Het ruim een hectare grote plein voor de regeringszetel was volgelopen met demonstranten. De politie noemde geen cijfers over het aantal manifestanten.

Voorlopig verlopen de nationale demonstraties vandaag vreedzaam. Gisteravond had een kleine groep relschoppers in Boekarest de politie aangevallen.

Volgens critici moet met het nooddecreet de voorzitter van de meeregerende sociaaldemocraten (PSD), Liviu Dragnea, die zelf is aangeklaagd wegens corruptie, in bescherming genomen worden. Premier Sorin Grindeanu, die als een marionet van Dragnea wordt beschouwd, maakte vandaag opnieuw duidelijk dat hij de omstreden verordening niet ongedaan zal maken.

Lees meer