Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.
epa Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Weer visumplicht voor EU bij misbruik

In uitzonderlijke omstandigheden moeten inwoners van bepaalde landen weer een visum voor de Europese Unie aanvragen. Het gaat om landen die nu zijn vrijgesteld, maar misbruik maken van die visumvrijstelling. Van de controversiële optie van verscherpte interne grenscontroles is geen sprake.

De maatregelen werden aangekondigd door Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken). Zij bestempelde de tijdelijke herinvoering van de visumplicht als een laatste redmiddel.

Asielzoekers uit Balkanlanden
EU-lidstaten, waaronder Nederland, hadden eerder dit jaar op maatregelen aangedrongen wegens een toestroom van asielzoekers uit Balkanlanden. Servië en Macedonië bijvoorbeeld gebruiken de vrijstelling om minderheden aan te moedigen naar de unie te vertrekken, zoals Roma en etnische Albanezen uit het zuiden van Servië.

Geen landen geviseerd
Malmström zei te hopen dat de regeling nooit hoeft te worden gebruikt. Ook benadrukte ze dat de afspraken niet tegen bepaalde landen zijn gericht. Het intrekken van de vrijstelling zal ook geen automatisme zijn, maar de sanctie wordt van geval tot geval bekeken.

Waarborg
De commissaris ziet de regeling als waarborg dat onderhandelingen met andere landen over visumvrijstelling, zoals Bosnië en Albanië, kunnen worden voortgezet. Malmström noemde het reizen zonder visum een belangrijke verworvenheid.

Verhoogde reactiesnelheid
Het moet ook de reactiesnelheid van Europa in uitzonderlijke omstandigheden aanzienlijk versnellen. "We moeten verzekeren dat onze akkoorden over visumversoepelingen niet misbruikt worden. Het is om die reden dat ik vandaag een voorzorgclausule voorstel, voor uitzonderlijke en zeer strikt afgelijnde omstandigheden", aldus Malmström.

Interne grenscontroles
Van een aanscherping van de interne grenscontroles is in het Commissievoorstel geen spoor te bekennen. Frankrijk en Italië hadden daarop aangedrongen naar aanleiding van de vluchtelingenstroom door de onrusten in de Arabische wereld, maar Malmström volgt hen dus niet. De huidige regels laten strengere interne controles nu al toe wanneer de publieke orde in het gedrang komt.

Geen nieuwe visumvereisten
Wat het nieuwe voorstel ook niet doet, is nieuwe visumvereisten invoeren. Er is de voorbije jaren al verschillende keren aan die voorwaarden gesleuteld, maar dat is dit keer niet het geval, luidde het nog. (anp/belga/adha)

Lees meer