3
Cafe X

Weg met de wachtrij: jonge ondernemer opent koffiezaak die uitgebaat wordt door razendsnelle robot

De 23-jarige Amerikaan Henry Hu gaf zijn studies op om een revolutionaire koffiezaak te openen. Cafe X wordt volledig gerund door een robot, waardoor klanten in een mum van tijd hun bestelling krijgen. De robot kan meer dan 100 koppen koffie per uur zetten.

Maandag opende Cafe X de deuren in San Francisco. De zaak word niet uitgebaat door werknemers van vlees en bloed, maar door één robot. Klanten geven hun bestelling door via een tablet en voor ze het goed en wel beseffen staat er een kop koffie voor hun neus.

Lattés en cappuccino's

De koffierobot is helemaal niet zo futuristisch als je zou denken. Volgens Hu zie je dit soort industriële robots al in veel fabrieken. Hij voert een serie voorgeprogrammeerde handelingen uit, zoals een kopje verplaatsen van het melkkraantje naar het siroopkraantje of een kopje afleveren aan het raam waar de klant staat.

De robot voert zijn geprogrammeerde handelingen uit aan een duizelingwekkend tempo. Afhankelijk van hoe ingewikkeld de bestellingen zijn, kan hij tussen 100 en 120 koppen koffie per uur zetten. Klanten kunnen het soort bonen kiezen en de hoeveelheid melk en toegevoegde smaken aanpassen. Lattés, cappuccino's, niets is onmogelijk.

De klanten zijn alvast enthousiast. De koffie heeft een volle en romige smaak, niet te vergelijken met koffie uit een doorsnee koffieautomaat.

3
Cafe X

Studies opgegeven

Henry Hu gaf zijn studies op om zich volledig toe te leggen op de koffiezaak. Toch is de jonge ondernemer geen koffiekenner, noch een expert op het gebied van robots. Tijdens zijn studie techniek en ondernemerschap kwam hij op het idee en besloot hij er helemaal voor te gaan.

Hu verkocht zijn auto en kreeg een lening van de familie van een vriend. Zo kon hij genoeg startkapitaal bij elkaar harken. Ook miljardair en techondernemer Peter Thiel zag veel potentieel in het jonge bedrijf van Henry Hu. Hij nam Hu op in de befaamde 'Thiel Fellowship' voor jonge ondernemers die hun studies opgeven op hun dromen na te jagen. Thiel gaf Hu een beurs van 100.000 dollar.

Hu onderhandelt momenteel met verschillende techbedrijven uit San Francisco,  "waarvan je de namen waarschijnlijk wel kent", zegt zijn persvoorlichter. Zij zouden Cafe X-kiosks willen hebben in hun kantoren.

3 Henry Hu
Cafe X Henry Hu

Lees meer