3 Ter illustratie
EPA Ter illustratie

Werd ‘spookgezin’ in Ruinerwold tegen hun zin vastgehouden? 58-jarige huurder verdacht van vrijheidsberoving

De 58-jarige huurder Joseph B. van de boerderij in Ruinerwold, waar een vader en zijn zes kinderen in een schuilkelder verbleven, wordt verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Vermoedelijk werd het gezin er tegen hun wil vastgehouden. Daarbij blijkt uit een huiszoeking dat de verdachte een speelgoedwinkel huurde samen met de vader van het gezin. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 58-jarige Joseph B. wordt morgen voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Op dit moment wordt hij verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. 

Huiszoekingen

Verder liet de Nederlandse politie weten dat er huiszoekingen aan de gang zijn in de Stationsweg en de Kerkstraat in Zwartsluis, een naburig dorp van Ruinerwold.

Een van de doorzochte plekken is een voormalige speelgoedwinkel die het gezin jarenlang uitbaatte. Het Dagblad van het Noorden meldt op basis van een uittreksel van de Kamer van Koophandel dat de vermeende vader sinds 1 juni 2004 speelgoedwinkel Natural Homes startte. De deuren van de winkel sloten al vrij snel, maar de huur werd naar verluidt wel gewoon betaald, al kwam er nooit meer iets in de plaats. Het pand is inmiddels verwaarloosd en staat te koop. Ook het andere pand in Zwartsluis draagt de naam Natural Homes.

3 Politiemensen bij een pand dat ze doorzochten in het kader van het onderzoek naar het gezin in Ruinerwold.
ANP Politiemensen bij een pand dat ze doorzochten in het kader van het onderzoek naar het gezin in Ruinerwold.

Tevens heeft in de woning in Ruinerwold onderzoek plaatsgevonden. De politie wil alle ruimtes van het huis digitaal vastleggen om een volledig overzicht te krijgen. Morgen wordt daarmee voortgegaan. 

Niemand van de gezinsleden was ingeschreven bij de basisadministratie van de gemeente. Gisteren was er nog sprake van een aantal inschrijvingen. De gezinsleden werden inmiddels allen onderzocht door een arts, maar omwille van privacyoverwegingen is niets bekendgemaakt over hun gezondheidstoestand.

Verborgen ruimte

De bal ging gisteren aan het rollen toen een 25-jarige man in verwarde toestand in een kroeg opdaagde. Daarop werd de politie door de cafébaas ingeschakeld. De politie doorzocht de verlaten ogende en dichtgetimmerde boerderij en ontdekte achter een kast een afgesloten ruimte. Daarin werd het gezin aangetroffen. "Het is onduidelijk of zij daar vrijwillig verbleven", aldus de politie. 

B., de huurder van het pand, werd nabij de boerderij opgepakt. Hij wilde niet meewerken aan het onderzoek en wilde zelfs voorkomen dat agenten de woonst binnengingen. Volgens RTV Drenthe zou de Oostenrijker eerder een tijdje naast het gezin hebben gewoond in het Nederlandse Hasselt.

Lees ook: Dit weten we over mysterieuze Oostenrijker die ‘spookgezin’ van vrijheid zou hebben beroofd

Lees ook: 9 jaar geleefd in verborgen ruimte, “want daglicht is slecht”

3 "De huurder van het pand wilde niet meewerken aan ons onderzoek", aldus de politie. Bovendien wilde hij voorkomen dat de politie het pand binnenging.
EPA "De huurder van het pand wilde niet meewerken aan ons onderzoek", aldus de politie. Bovendien wilde hij voorkomen dat de politie het pand binnenging.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    En van waar kwam het geld voor de huur boerderij ?

  • Jos Vercammen

    Ondanks de aandacht die de nieuwsmedia aan dit feit wijden, blijf ik toch nog met vele onbeantwoorde vragen zitten. Sommige elementen uit het verhaal lijken mij echt tegenstijdig en ongeloofwaardig. Meer en meer krijg ik de indruk dat allerlei fragmentarische faits divers verspreid worden, alleen maar om de zaak in het nieuws te houden. Hierover is het laatste bijlange nog niet gezegd.

Lees meer