Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.

Wereldwijde ontbossing ondanks trager tempo nog steeds alarmerend

Hoewel het tempo de afgelopen jaren wat is vertraagd, gaat er elk jaar nog te veel bosgrond verloren, blijkt vrijdag uit een VN-rapport over de staat van de bossen wereldwijd.

Het rapport werd opgesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Milieuprogramma (UNEP) van de Verenigde Naties. "Sinds 1990 is er zo'n 420 miljoen hectare bos verloren gegaan door de omschakeling naar ander landgebruik", staat erin.

Alarmerend

Ondanks het tragere tempo van ontbossing de laatste tien jaar, gaat elk jaar 10 miljoen hectare verloren door de omschakeling naar landbouw en ander landgebruik. "Ontbossing en aantasting van bossen blijven aan een alarmerend tempo doorgaan, wat een belangrijke rol speelt in het aanhoudende verlies van biodiversiteit", schrijven FAO-directeur Qu Dongyu en UNEP-directeur Inger Andersen in het voorwoord.

Aanpassing productiemogelijkheden en voedselconsumptie noodzakelijk

De leiders opperen dat we onze productiemethoden en voedselconsumptie moeten aanpassen, als we het tij willen keren. In de nasleep van de COVID-19-crisis is natuurbehoud nog belangrijker geworden, zeggen de VN-agentschappen, "omdat de gezondheid van mensen gepaard gaat met die van het ecosysteem".

Lees ook:

Ontbossing in Amazonegebied verdubbeld: “Illegale houtkappers werken niet van thuis uit” 

Greenpeace trekt aan alarmbel over ontbossing regenwoud in Brazilië

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan De Coninck

    Men moet wel het hele verhaal vertellen. In absolute oppervlake is er wereldwijd nu meer oppervlakte bos dan 40 jaar geleden. Waarschijnlijk ook veel meer dan 150 jaar geleden maar 40 jaar kunnen we met zekerheid zeggen gezien de NASA dit via satellieten al 40 jaar in kaart brengt. In de US Europa, Rusland en vooral China is er enorm veel bos oppervlak bijgekomen. Afrika is veel kap en veel groei dus een status quo. Zuid Amerika blijft het zorgenkind

  • johan fransaert

    verbied gewoon (al is het enkel hier in Europa) de import en gebruik van tropisch hardhout, dat zou pas een reactie vanuit Europa zijn.

Lees meer