Wie jonger is dan 21 zal een cursus moeten volgen wil hij of zij niet zonder uitkering vallen.
Kos Wie jonger is dan 21 zal een cursus moeten volgen wil hij of zij niet zonder uitkering vallen.

Werkloze Britse jongeren moeten op 'boot camp'

Willen ze nog een uitkering, dan zullen werkloze Britse jongeren binnenkort moeten deelnemen aan een drie weken durende cursus die hen leert een job of opleiding te zoeken. Doen ze dat niet binnen de maand nadat ze hun eerste uitkering krijgen, dan verliezen ze die. De maatregel van de Conservatieven geldt voor iedereen onder de 21 jaar.

In de cursus, die de ministers zelf omschrijven als een 'boot camp', leren de jongeren solliciteren en interviewtechnieken. De cursus zal 71 uur duren en wie niet komt opdagen, verliest zijn uitkering.
 
De nieuwe regeling zal in april volgend jaar van kracht gaan als onderdeel van het plan van de regering om alle jongeren in een job, een opleiding of onbezoldigde werkervaring te krijgen.

De daartoe opgerichte 'Earn of Learn'-taskforce wordt geleid door het kabinet van premier Cameron.

Verantwoordelijk minister Matt Hancock zegt vastberaden te zijn een eind te maken aan de 'bijstandscultuur' die de meest kwetsbare gemeenschappen in Groot-Brittannië kenmerkt.

"We willen voorgoed een eind maken aan die afhankelijkheid van overheidssteun. We willen dat elke jongere werkt of een opleiding volgt. We willen drie miljoen extra stageplaatsen. Het moet duidelijk worden dat leven van steungeld geen optie is. Er moet een eind komen aan de langetermijn jongerenwerkloosheid, we moeten een land van werkers worden, waar iedereen zijn potentieel kan ontplooien".

Lees meer