7 Werknemers van makelaarsbedrijf St. Johns reageren op hun individuele bonus.
St. Johns Properties Werknemers van makelaarsbedrijf St. Johns reageren op hun individuele bonus.

Werknemers door het dolle heen wanneer hun baas 10 miljoen aan bonussen uitdeelt

Werknemers van een groot makelaarsbedrijf in de Verenigde Staten kregen tijdens het jaarlijkse kerstfeestje van het bedrijf in Baltimore de verrassing van hun leven. Hun baas Edward St. John verraste zijn 198 werknemers met een bonus van maar liefst 10 miljoen dollar, die op basis van hun dienstjaren onder alle werknemers verdeeld werd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op het feestje kregen de werknemers elk een rode enveloppe toegestopt met daarin een cheque met hun individuele bonus. Sommige bedragen liepen op tot meer dan 270.000 dollar. “Ik herinner hoe ik mijn enveloppe opendeed, het getal zag en een paar keer met mijn ogen knipperde omdat ik dacht dat ik het verkeerd gelezen had”, zegt Melissa Alleman, die de loonadministratie van het bedrijf verzorgt. “Het voelde alsof ik eíndelijk mijn eigen ‘Hallmark’ filmmoment beleefde”.

De bonus van tien miljoen dollar werd onder de werknemers verdeeld op basis van hun dienstjaren, zodat een monteur die al 39 jaar in dienst was van het bedrijf uiteindelijk meer mee naar huis nam dan de president van het bedrijf, Larry Maykrantz, die 38 jaar in dienst is.

7 Werknemers reageren op hun individuele bonus.
St. Johns Properties Werknemers reageren op hun individuele bonus.

De kleinste bonus was 100 dollar, voor een medewerker die de maandag na het kerstfeestje aan zijn nieuwe baan zou beginnen. “Ik zal nooit vergeten hoe alle medewerkers tegelijk hun enveloppen openden en hun individuele bonus zagen”, zegt Maykrantz. “Ze begonnen te huilen, schreeuwen, elkaar te omhelzen en te lachen. Ze waren zo overmand door emoties. Daarna stormden ze met zijn allen naar het podium (waar het management stond, red.) en schudden ze onze handen en vertelden ze ons waar ze het geld voor zouden gaan gebruiken. Telkens hoorde ik weer hoe deze avond hun leven zou veranderen.”

7 Werknemers reageren op hun individuele bonus.
St. Johns Properties Werknemers reageren op hun individuele bonus.

Groot gebaar

Maykrantz was samen met slechts vier anderen binnen het bedrijf op de hoogte van de verrassing. Samen met hoogste baas Edward St. John brainstormde hij maandenlang over hoe ze samen met de medewerkers konden vieren dat het bedrijf het in 2005 gestelde doel van het beheer van een portfolio van 20 miljoen square feet (zo'n 1.858.061 vierkante meter, red.) onroerend goed, eerder deze maand behaald heeft. “We wilden dat dit een grote impact had en we wilden met een groot gebaar ‘dank u’ zeggen voor de mijlpaal die we zojuist bereikt hebben en voor de afgelopen 48 jaar dat ons bedrijf bestaat.”

7 Een werkneemster omhelst grote baas Edward St. John. “Hij had dit niet hoeven doen", zegt ze achteraf, maar hij heeft het wel gedaan.”
St. Johns Properties Een werkneemster omhelst grote baas Edward St. John. “Hij had dit niet hoeven doen", zegt ze achteraf, maar hij heeft het wel gedaan.”

Volgens Maykrantz voorzag het bedrijf in vliegtickets en hotelkamers voor de werknemers die in andere staten werkzaam zijn, zodat écht iedereen bij het bijzondere kerstfeest aanwezig kon zijn. Om ervoor te zorgen dat de mensen ook allemaal zouden komen opdagen, gaf het bedrijf voorafgaande aan het feest een aantal subtiele hints weg. In een mail lijstte het management tien redenen op om het kerstfeestje bij te wonen, waarbij de tien een verwijzing naar de bonus van tien miljoen was.

7 Werknemers reageren op hun individuele bonus.
St. Johns Properties Werknemers reageren op hun individuele bonus.

“Investering in onze werknemers”

Naast de speciale kerstbonus krijgt iedereen ook nog hun jaarlijkse vakantiebonus én een gedeelde nieuwjaarsbonus. “We zijn een conservatief bedrijf in de zin dat we veel reserves hebben, maar we vonden echt dat dit de beste manier was om deze tien miljoen dollar te spenderen”, zegt Maykrantz. “Het is namelijk een investering in onze werknemers.”

Het bedrijf hoopt nu natuurlijk wel dat niemand plots vervroegd met pensioen wil na de verrassingsbonus. Maar het tegendeel lijkt te gebeuren: “Iemand vertelde me dat hij oorspronkelijk van plan was om over acht jaar met pensioen te gaan. Maar nu wilde hij blijven tot we ons volgende doel behaald hebben: binnen 15 jaar willen we ons portfolio verdubbelen tot 40 miljoen square feet”, (zo'n 3.716.122 vierkante meter, red.)

Wie nu ook bij het St. John Properties wil werken, mag zich zeker kandidaat stellen, aldus Maykrantz. “We zijn een groeiend bedrijf en we zijn altijd op zoek naar topmensen. Daar zijn we trots op.”

7 Larry Maykrantz kondigt de bonussen aan.
St. Johns Properties Larry Maykrantz kondigt de bonussen aan.
7 Werknemers reageren op hun individuele bonus.
St. Johns Properties Werknemers reageren op hun individuele bonus.

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marko Decandt

    Ricci Latte, en als de werkgever 5x hetzelfde bedrag toesteekt per maand van wat je zelf in de groepsverzekering steekt? Dat is volgens u nog altijd niet hetzelfde? Je krijgt bij je pensioen dan ook een serieus bedrag mee hoor, en het is meer dan wat je hier leest.

  • Bob Fréson

    Dat is waarschijnlijk een baas die heel goed weet wat werken is, en hoe ge uw handen en uw hoofd moet gebruiken om de zaak draaiende te houden, ipv uw hersenen en uw ogen te richten naar uw zakken om die zo snel mogelijk te kunnen vullen dank zij het zweet en de werkende handen van de wroetende arbeiders en deze dan de ganse dag te behandelen als uitschot.

Lees meer