West-Afrikaanse ECOWAS-landen noemen toekomstige eenheidsmunt ‘Eco’

De West-Afrikaanse eenheidsmunt, die tegen volgend jaar ontwikkeld zou moeten worden, zal de naam Eco krijgen. Dat hebben de staatsleiders van de landen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) beslist. Zij kwamen gisteren samen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

"Eco is aangenomen als naam van de eenheidsmunt van de ECOWAS", staat er in de slotverklaring van de ontmoeting van vertegenwoordigers van de vijftien landen van de organisatie.

Deze naam werd al eens genoemd tijdens een ontmoeting tussen de ministers van Financiën en de voorzitters van de centrale banken in de regio. Die vond in juni plaats in Abidjan (Ivoorkust).

Krachtig politiek statement

De slotverklaring die zaterdag is aangenomen, "bevestigt opnieuw de geleidelijke aanpak (voor de invoering) van de eenheidsmunt, beginnend met de landen die voldoen aan de criteria", die eerder al besproken zijn. 

De invoering van een eenheidsmunt van de vijftien landen wordt al dertig jaar lang besproken. Economisch is het een gok, stellen analisten, maar het zou wel een krachtig politiek statement zijn. 

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) werd in 1975 opgericht en telt vijftien lidstaten: Benin, Burkina Faso, Kaapverdië, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Ivoorkust, Liberië, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Janneke Alsberg

    Vooruit met Afrika, en dat ze leren van de miskleunen van de EU. Binnen afzienbare tijd kan EU achterhinken

Lees meer