3 VN-baas António Guterres waarschuwt: "Wereld zal een zware prijs betalen voor te weinig eenheid over corona.”
AFP VN-baas António Guterres waarschuwt: "Wereld zal een zware prijs betalen voor te weinig eenheid over corona.”

WHO: “Coronavirus heeft zich wereldwijd verspreid omdat landen er niet in zijn geslaagd het samen te bestrijden”

“Het nieuwe coronavirus verspreidde zich over de hele wereld omdat landen er niet in slaagden het samen te bestrijden.” Dat heeft António Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, vandaag gezegd bij de start van de jaarlijkse vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“We hebben enige solidariteit gezien, maar heel weinig eenheid in ons antwoord op Covid-19”, zei hij aan het begin van de jaarlijkse bijeenkomst van de lidstaten die behoren tot de WHO. De vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie duurt twee dagen en is vandaag gestart. 

Financiering

“Omdat veel landen de aanbevelingen van de WHO hebben genegeerd, heeft het virus zich over de hele wereld verspreid en verplaatst het zich nu naar het mondiale zuiden, waar de impact nog vernietigender kan zijn.”

In een videoboodschap vanuit New York riep Guterres landen op om hun financiering aan de WHO te verhogen, zodat het VN-gezondheidsagentschap ontwikkelingslanden kan steunen. 

(Lees verder onder de foto)

3 Directeur-Generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO.
AFP Directeur-Generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO.

Opschorting door VS

De Amerikaanse bijdrage aan de WHO werd vorige maand abrupt stopgezet door president Donald Trump. Nadat hij op zaterdag nog had getweet dat hij overwoog om toch een deel te betalen aan de WHO, zou Trump deze plannen intussen alweer bevroren hebben. De Verenigde Staten zijn van oudsher de grootste donor van de WHO. Het land heeft in 2019 ongeveer 370 miljoen euro bijgedragen, zowat 15 procent van het totale budget.

Covid-19 raakt de VS momenteel genadeloos. Zo zijn op vandaag meer dan 1,4 miljoen inwoners positief bevonden voor het longvirus en bijna 90.000 Amerikanen zijn eraan gestorven. 

 China maakt twee miljard vrij

China laat intussen weten dat het de komende twee jaar 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) zal vrijmaken voor de wereldwijde strijd tegen corona. 

“Het geld is niet alleen bestemd voor gezondheidsmaatregelen, maar ook voor ontwikkelingshulp aan getroffen landen”, meldde de Chinese president Xi Jinping vandaag tijdens de conferentie van de WHO. Ook hij dringt erop aan bij de andere landen om hun financiering aan de WHO te verhogen. “De WHO zou de wereldwijde respons moeten leiden”, zei hij over het VN-agentschap dat met een tekort wordt geconfronteerd omdat de VS hun financiële bijdrage hebben opgeschort.

Onderzoek naar oorsprong en verspreiding

China ondersteunt een alomvattend onderzoek naar de wereldwijde reactie op de Covid-19-pandemie onder leiding van de WHO, van zodra de epidemie is gestopt, zei president Xi nog. Hij verzekerde dat zijn land, waar het coronavirus eind 2019 uitbrak, “altijd transparantie en verantwoordelijkheid” heeft getoond in het licht van de epidemie.

Xi’s opmerkingen komen op het moment dat een oproep van de Europese Unie en Australië tot een onderzoek naar de oorsprong en verspreiding van het coronavirus steeds meer internationale steun krijgt. De pandemie heeft wereldwijd al meer dan 310.000 mensen gedood.

China keerde zich eerder nog tegen oproepen voor dergelijke onderzoeken vanuit Washington en Canberra, maar Xi gaf maandag te kennen dat Peking open staat voor een onpartijdige evaluatie.

Groene corridors

China zal ook zelf ontwikkelde COVID-19-vaccins publiekelijk beschikbaar stellen, zei Xi ook. Peking gaat samenwerken met de Verenigde Naties om een wereldwijd humanitair depot en hub in China op te zetten en te helpen bij het opzetten van zogenaamde ‘groene corridors’ om essentiële goederen snel over de hele wereld te vervoeren. 

Lees ook: “Bijna genoeg steun voor onderzoek naar herkomst coronavirus”

3 De Chinese president Xi Jinping tijdens zijn toespraak via videolink aan de WHO, uitgezonden op een groot scherm in Peking.
AFP De Chinese president Xi Jinping tijdens zijn toespraak via videolink aan de WHO, uitgezonden op een groot scherm in Peking.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • freddy cardoen

    Hij kan er ook misschien bij zeggen waarom China informatie achtergehouden heeft en Taiwan uit de WHO heeft gehouden .

  • lieven tanghe

    Coronavirus heeft zich vooral verspreid door het intercontinentaal vliegverkeer en niets minder.

Lees meer