3
AP

Wie is Columba Bush, mogelijk de eerste first lady met latinaroots?

Jeb Bush, broer van, wil in 2016 een gooi naar het Amerikaanse presidentschap doen. Zijn vrouw Columba heeft lang geworsteld met de vraag of ze hem daarin zou steunen. Ze verafschuwt de politiek, maar gelooft ook in het lot aldus The New York Times.

Zal Columba Bush haar man Jeb steunen als hij beslist om de presidentsrace in te stappen? Tot vorige herfst worstelde ze met haar fiat.

Columba is geboren in Mexico en getrouwd met Jeb Bush, een Republikeins zwaargewicht uit één van Amerika's bekendste politieke dynastieën. Ze is altijd een outsider geweest: katholiek, eenzaat en kunstfanaat, die Engels spreekt met een stevig accent.

Haar relatie met de politiek is gehavend. Zo dicht ze haar huwelijksproblemen uit het verleden en de drugsverslaving van haar dochter aan - onder meer - politieke machtsspelletjes toe. Kan ze een race naar het Witte Huis dan wel aan? De persbelangstelling zal er één zijn zonder weerga.

3 Columba (tweede van rechts), met Jeb (uiterst rechts) en voormalig Amerikaans president George Bush(uiterst links).
Reuters Columba (tweede van rechts), met Jeb (uiterst rechts) en voormalig Amerikaans president George Bush(uiterst links).

Ze is altijd een outsider geweest

Krachtig signaal richting latino's

"De politiek kent geen geheimen voor Columba", aldus Jebs vriend Jim Towey aan The New York Times. "Politiek stratego heeft deuren voor haar geopend. Maar evenzeer heeft ze een grote prijs moeten betalen voor haar leven naast een Bush."

Tijdens een familietrip op Thanksgiving in Mexico heeft Columba volgens ingewijden haar fiat aan Jeb gegeven. Maar die laatste heeft wel plechtig moeten beloven dat hij iedere week wat tijd met haar, hun kinderen en kleinkinderen zal spenderen.

Nu krijgt Columba een nieuwe vraag voorgeschoteld: welk soort kandidaatsvrouw zal ze zijn? In een Republikeinse partij die snakt naar een zachter imago is het vooruitzicht van Amerika's eerste first lady met latinaroots welgekomen. Het zou ook een krachtig signaal zijn richting latinokiezers. Die zijn immers misnoegd over de harde lijn van de de Republikeinen inzake migratie. Maar Columba is niet tuk op campagne voeren.

Als de verkiezingen in 2016 een keuze tussen Jeb Bush en Hillary Clinton vooropstellen, dan zal het contrast tussen Columba en Bill Clinton duizelingwekkend zijn

3 George en Jeb Bush.
EPA George en Jeb Bush.

"Wat moet, dat moet"

"Jeb is een geboren politicus, maar ik ben geen politica", heeft Columba aan The Miami Herald in januari 1989 verkondigd, kort voordat haar schoonvader George H. Bush presiddent werd. "Thuis zijn we een gewoon, doordeweeks koppel."

Die zoektocht naar het doordeweekse strookt niet langer met de ambities van haar man. En als de verkiezingen in 2016 een keuze tussen Jeb Bush en Hillary Clinton vooropstellen, dan zal het contrast tussen Columba en Bill Clinton duizelingwekkend zijn. Bush geniet er bijvoorbeeld van om op haar eentje te lunchen of te schilderen in een studio van een vriend.

Maar volgens vrienden en kennissen zijn de angsten van Columba voor de presidentsrace langzamerhand aan het wegebben. Verwacht wordt dat Columba zich zal laten gelden in thema's die haar na aan het hart liggen, zoals partnergeweld en de Latijns-Amerikaanse cultuur.

"Ze gelooft dat haar man een roeping heeft. Wat moet, dat moet", vertelt een ingewijde aan The New York Times. En dat is volgens Columba haar man in het Witte Huis krijgen, zelfs al staat ze er niet voor te springen.

Lees meer