ap

Wikileaks-stichter Assange beschuldigt CIA van "verwoestende incompetentie"

Julian Assange van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft de Amerikaanse geheime dienst CIA beschuldigd van "verwoestende incompetentie" omdat die gevoelige informatie op één en dezelfde plaats heeft opgeslagen na onthullingen van Wikileaks dinsdag.

"Het is een daad van verwoestende onbekwaamheid een dergelijk arsenaal te hebben gecreëerd en het op dezelfde plaats te hebben opgeslagen", zei Assange op een persconferentie per video vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij sinds 2012 verschanst zit.

Assange zei dat zijn organisatie zal "werken" met de producenten van elektronische apparatuur na de onthulling van een hackingprogramma van de CIA waardoor de dienst bijvoorbeeld een televisietoestel of een smartphone in afluisterapparatuur kon transformeren.

"Wij hebben beslist met hen (de producenten) te werken om hen exclusief toegang te geven tot bijkomende technische details waarover wij beschikken, opdat er correcties kunnen komen", zei de Australiër.

De door Wikileaks gepubliceerde meer dan 8.000 documenten tonen aan dat de inlichtingendienst meer dan duizend malwareprogramma's, virussen, Trojaanse paarden en andere software heeft ontwikkeld. Die stortten zich op systemen om ze buiten medeweten van de gebruiker te veranderen in afluisterapparatuur, zegt Wikileaks.

"Het is onmogelijk de controle te behouden over wapens voor cyberspionage.... Indien u ze maakt, zal u ze uiteindelijk verliezen", zei Assange, die eraan toevoegde dat WikiLeaks over "veel meer informatie" over de werkwijzen van de CIA beschikt.

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Anonymous

    Hij is er ver mee gekomen met zijn WikiLeaks. Hij zit al 5 jaar binnen in de ambassade van Ecuador. Dat zal hij ook niet verwacht hebben toen hij met zijn website-tje begon. Volgens mij heeft 'm al veel pizza en chinees aan huis laten leveren.