PHOTO_NEWS

Wilders wil in europarlement met dubbelmandaat

In Nederland wil PVV-leider Geert Wilders naar het Europees Parlement en tegelijk Tweede Kamerlid blijven. Dat heeft hij vandaag laten weten. "Ik wil een dubbelmandaat vervullen. Niet voor niets hebben bijna 300.000 mensen op me gestemd."

In het verleden was een dubbelmandaat in nationaal parlement en Europees parlement mogelijk, maar in 2002 is het afgeschaft. Wilders is juridisch advies aan het inwinnen om te zien of hij het verbod op het dubbelmandaat kan aanvechten bij de rechter.

Wilders stond tiende op de kandidatenlijst van de PVV bij de Europese verkiezingen. De partij kreeg 4 zetels, maar Wilders haalde ruim voldoende voorkeurstemmen voor een zetel.

Afgelopen zondag pleitte oud-VVD-leider Hans Wiegel nog voor het herstellen van het dubbelmandaat. Volgens hem komt de desinteresse van veel burgers in de EU doordat ze de leden van het Europees Parlement niet of nauwelijks kennen. Ook andere politici hebben zich de afgelopen jaren uitgesproken voor het dubbelmandaat. Tot 1979 bestond het Europees Parlement uitsluitend uit leden van nationale parlementen.

Lees meer