Wilders: ''Zwakke premier Balkenende zwicht voor terreur''

Jan Peter Balkenende is een 'zwakke premier' die de Nederlandse bevolking angst aanjaagt. Dat heeft het Nederlandse Kamerlid Geert Wilders dinsdag gezegd. Volgens de fractieleider van de PVV (Partij voor de Vrijheid) is niet hijzelf, maar Balkenende verantwoordelijk voor alle ophef rondom Wilders' aangekondigde koranfilm.

Consequenties

Vrijdag deed Balkenende een beroep op Wilders om de mogelijke consequenties van het uitzenden van zijn film onder ogen te zien. Volgens de premier zijn zelfs slachtoffers niet uit te sluiten. Wilders noemt dat 'paniekvoetbal' en een 'zwaktebod van een zwakke premier'. "De premier maakt mensen bang. Hij zwicht voor dreigementen en terreur in plaats van op te komen voor een parlementariër die gebruik wil maken van zijn vrijheid van meningsuiting", zei Wilders in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

''Een prachtige, misschien ook choquerende film''

Volgens Wilders heeft Balkenende de koranfilm 'groot gemaakt'. "Niet ik, maar hij liet uitlekken dat ik met een film bezig was. Niet ik, maar hij sprak over een crisis en zorgde ervoor dat iedereen van Timboektoe tot Afghanistan van de film op de hoogte is", zei Wilders.

Wilders blijft weigeren de film van tevoren te laten zien aan de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra. Die wil dat graag, om de veiligheidsrisico's goed te kunnen inschatten. Joustra sluit echter niet uit dat de film op grond van een voorvertoning zal worden verboden. Zolang Joustra dat volhoudt, komt er geen voorvertoning, stelt Wilders. "De film blijft binnen alle grenzen van de Nederlandse wet", licht hij toe. "Aan de wetten van Saoedi-Arabië of Afghanistan heb ik mij niet te houden."

Wilders zegt deze week diverse gesprekken met omroepen te voeren over uitzending van de film. Als die tot overeenstemming leiden, kan de film volgens Wilders al 'binnen enkele dagen' worden uitgezonden. Wordt Wilders het niet eens met een omroep, dan belegt hij over enkele weken een persconferentie waar hij de film presenteert. Die zal daarna via internet te zien zijn. Wilders spreekt van 'een prachtige, misschien ook choquerende film'. "Ik ben er erg enthousiast over." (novum/mvdb)

Lees meer