De partij van premier Theresa May boekt grote winst in de lokale verkiezingen.
Photo News De partij van premier Theresa May boekt grote winst in de lokale verkiezingen.

Winst voor Conservatieven in lokale Britse verkiezingen

De Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May heeft gisteren winst geboekt bij de plaatselijke verkiezingen, zo meldt de BBC op basis van eerste uitslagen. SkyNews gewaagt van "grote winst" voor de Tories. Grote verliezer is de UK Independents Party (UKIP). De pro-brexit partij, die vier jaar geleden goed scoorde, werd nagenoeg weggevaagd, veelal door de Conservatieven.

Ook de grootste oppositiepartij Labour had geen goede dag, al viel het verlies lager uit dan vooraf werd gevreesd. Maar met name in Schotland moet de partij van Jeremy Corbyn er rekening mee houden dat ze zetels verliest aan de Scottish National Party.

Het tellen van de stemmen is nog in volle gang. Pas in de loop van dag, vermoedelijk vanavond, worden de definitieve resultaten bekend. Op 8 juni mogen de Britten opnieuw naar de stembus, dan voor de verkiezing van een nieuw Lagerhuis. In de peilingen gaan ook hier de Conservatieven ruim aan kop.

Kiezers in Engeland, Schotland en Wales trokken naar de stembus om nieuwe gemeenteraden en enkele burgemeesters te kiezen.

Volgens de eerste uitslagen, geciteerd door de BBC, hebben de Tories de controle over vijf nieuwe gemeenteraden verworven, terwijl de oppositiepartij Labour er twee verloor. In zetels uitgedrukt won de partij van May netto 155 zetels en verloor de Arbeidspartij 125 stuks. De LibDems moesten er 28 afstaan, de eurosceptische UKIP 41 zetels.

In Lincolnshire pikte de Conservatieve partij alle 13 zetels in van de UKIP, aldus de BBC. Tegen de middag aan was de UKIP trouwens nog geen enkele zetel toebedeeld.

De stembusslag gold ook als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen van 8 juni, terwijl ook aandacht ging naar Schotland, waar premier Nicola Sturgeon na het referendum over de brexit op een nieuw referendum omtrent onafhankelijkheid van Schotland aanstuurt.

Lees meer