Michael Flynn (links) en Jared Kushner (rechts) ontmoetten de Russische diplomaat in de Trump Tower "om een communicatielijn te leggen", zo stelt het Witte Huis.
Getty Michael Flynn (links) en Jared Kushner (rechts) ontmoetten de Russische diplomaat in de Trump Tower "om een communicatielijn te leggen", zo stelt het Witte Huis.

Witte Huis bekent: Trumps schoonzoon en ex-adviseur ontmoetten Russische ambassadeur

Jared Kushner, de echtgenoot van president Donald Trumps dochter Ivanka, en Trumps voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn hebben de Russische ambassadeur Sergej Kislyak "20 minuten lang" ontmoet "om een communicatielijn te leggen", zo heeft het Witte Huis net bekend. Deze onthulling komt er nu er grote druk wordt uitgeoefend op justitieminister Jeff Sessions af te treden wegens de ontmoetingen die hij met Kislyak had tijdens Trumps kiescampagne. Kislyak, voordien Russisch ambassadeur in ons land, wordt door Amerikaanse inlichtingendiensten als een spion beschouwd.

Kushner en Flynn, die vorige maand ontslag nam nadat zijn contact met de Russische diplomaat aan het licht was gekomen, zaten in december vorig  jaar in de Trump Tower samen met Kislyak.

Eerder deze week onthulde The New Yorker die ontmoeting, die nu door het Witte Huis wordt bevestigd. Zes leden van Trumps campagneteam, waaronder Paul Manafort, Carter Page en Michael Cohen, blijken geheime contacten te hebben gehad met Russische autoriteiten.

"Ze hadden het over de Amerikaans-Russische relaties en het was normaal dat ze een communicatielijn installeerden", zei Hope Hicks, hoofd strategische communicaties van het Witte Huis.

Spionnen

"Jared heeft ontmoetingen gehad met heel wat andere landen en hun vertegenwoordigers, wel twee dozijn leiders en vertegenwoordigers van andere landen". Hij voegde er aan toe dat de ontmoeting slechts twintig minuten duurde en dat Kushner daarna geen contact meer heeft gehad met Kislyak.

De ontmoeting vond plaats toen de VS 35 mensen uitwees op verdenking Russische spion te zijn.

Toen de vraag in januari voor het eerst werd gesteld, antwoordde het Witte Huis dat Flynn enkel één sms en één telefoongesprek uitwisselde met Kislyak. Flynn moest aftreden omdat hij vicepresident Mike Pence "onvolledige informatie" had verstrekt. Vermoed wordt dat Flynn aan Kislyak de garantie gaf dat de VS de sancties tegen Rusland zou versoepelen van zodra Trump zijn intrek zou nemen in het Witte Huis.

5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • RD DR

    Lijkt er meer en meer op dat de volledige top posities aan het praten waren met de Russen tijdens de campagne. Aftreden en nieuwe verkiezingen. Ook het aanstellen van 2 familieleden als adviseurs wijst op de incompetentie van de huidige President.

  • RD DR

    Aftreden Mr. Trump ... hou de eer aan jezelf!