Amerikaans president Donald Trump en Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis.
Photonews Amerikaans president Donald Trump en Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis.

Witte Huis bevestigt dat het migranten naar 'sanctuary cities' wil sturen: “Laten we de lasten delen”

Het Witte Huis bevestigt te bestuderen om illegale migranten vrij te laten in 'sanctuary cities', na een reeks tweets van president Donald Trump. De zogeheten 'sanctuary cities' zijn - vaak door Democraten geleide - steden en gemeenten die hun politie niet laten samenwerken met de federale immigratieautoriteiten.

"De optie ligt op tafel", zei Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis, aan de zender ABC.
The Washington Post schreef donderdag dat de overheid had overwogen om opgepakte immigranten naar de 'sanctuary cities' te sturen als vergelding tegen de politieke tegenstanders van Trump.

Het idee zou zijn verworpen, volgens een anonieme bron. 
De president zei echter in meerdere berichten vrijdagavond en gisteren op Twitter dat hij dat sterk overweegt.

Democraten

Zulke 'cities' zijn gemeenten en steden, die vaak worden geleid door een Democraat, die weigeren om op grote schaal migranten zonder papieren op te pakken en die hun samenwerking met de federale immigratieagenten beperken. Voorbeelden zijn San Francisco en Los Angeles. Het gaat weliswaar niet om een officiële benaming of een welomlijnde definitie.

Volgens de Amerikaanse pers zijn de immigratieautoriteiten niet te vinden voor het plan. Ze bestempelen het als ongepast en trekken de wettelijkheid ervan in twijfel. Trump oordeelt wel in zijn recht te zijn.

Laten we de lasten een beetje delen

Sarah Sanders, woordvoerster Witte Huis

“Niet eerste keuze”

Witte Huis-woordvoerster Sanders viel vandaag nog de Democraten aan en beschuldigde hen ervan niet met de president samen te werken om de immigratiewetten te veranderen. "De Democraten zeggen nog altijd dat ze open grenzen steunen, dat ze de 'sanctuary cities' steunen. Laten we de lasten een beetje delen", zei ze.

De zegsvrouw verzekerde ten slotte nog dat de verplaatsing naar 'sanctuary cities' niet "de eerste keuze" was.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wesley Gevaert

    Volgens mij dragen die steden net al de zwaarste lasten. Dus als Trump en Sanders de lasten willen delen sturen ze beter wat immigranten naar Republikeinse steden. Wat een kinderschool.

  • piet devlieger

    Eigenlijk niet eens zo'n slecht idee. Wie voor de migratie is mag de opvang ervan doen.

Lees meer