6
AFP

Witte Huis: nog geen conclusie over vliegtuigcrash Sinaï

Britse minister: "Aanzienlijke kans dat IS achter aanslag vliegtuig zit"

De Verenigde Staten hebben nog geen conclusie getrokken over de oorzaak van de crash van het Russische vliegtuig zaterdagochtend. Een terroristische aanslag kan niet worden uitgesloten. Dat meldt het Witte Huis donderdagavond in een persconferentie.

Eerder meldde CNN op basis van een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendienst dat men er daar vanuit ging dat de vliegtuigramp isveroorzaakt door een bom van terreurgroep IS. 

Premier Cameron zei eerder vandaag dat het waarschijnlijker is dat er wel een bom is gebruikt, dan niet. Rusland en Egypte vinden die conclusie voorbarig; Poetin riep zijn Britse collega dan ook per telefoon op om te wachten op informatie uit het officiële onderzoek. De Britse minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken sloot zich aan bij de woorden van zijn premier en stelde dat er een 'aanzienlijke kans' is dat terreurorganisatie IS achter de vliegramp zit. 

Maar volgens Hossam Kamal, de Egyptische minister van Luchtvaart, en de Russische premier Dmitry Medvedev is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Bij de ramp kwamen alle 224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, om het leven. Egyptische onderzoekers zeggen tot nu toe geen indicaties gevonden te hebben die wijzen op een bomexplosie.

6 De Russische president Vladimir Poetin gisteren in Moskou.
AP De Russische president Vladimir Poetin gisteren in Moskou.
6
AFP

Explosie door bom of brandstof?

Nochtans zei een bron bij het Egyptische onderzoeksteam dat de zwarte dozen bekijkt, dat het er ook steeds meer naar uitziet dat een explosie de oorzaak was. Alleen is het nog niet duidelijk of de explosie is veroorzaakt door een bom of de brandstof, aldus de functionaris die anoniem wil blijven.

Russische luchtvaartbronnen meldden gisteren dat nu twee opties worden onderzocht: iets dat in het vliegtuig is gestopt en een technische fout. Onderzoekers in Egypte inspecteren het zand op de rampplek om te kijken of er sporen kunnen worden gevonden van een bom.

6
REUTERS

Rusland: "Afwachten"

De Russische premier Dimitri Medvedev verklaarde vanmorgen echter dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Elke theorie die nu naar voren wordt gebracht, is niet meer dan speculatie. Rusland blijft dan ook vliegen op Sharm el-Sheikh. Wel kondigde Medvedev bijkomende veiligheidsmaatregelen aan.

Als voorzorgsmaatregel besloot de regering-Cameron vluchten vanuit de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh met bestemming Groot-Brittannië, voor onbepaalde tijd te vertragen. In het vakantiegebied zitten minstens 9.000 Britten vast. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar Sharm el-Sheikh. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï.

Ook de Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly heeft zijn vlucht tussen Brussel en Sharm el-Sheikh van deze ochtend met 24 uur uitgesteld. 119 Belgische toeristen die momenteel in Egypte verblijven, zullen door het schrappen van de vlucht nog niet naar huis kunnen terugkeren. Thomas Cook vloog vanmorgen wel vanuit Zaventem naar Sharm el-Sheikh.

6
REUTERS
6
AFP

Lees meer