REUTERS

"Witte Huis wil 100.000 National Guard-troepen inzetten om illegalen te deporteren"

De administratie van Donald Trump zou bekijken of het 100.000 troepen van de National Guard kan inzetten om illegale migranten te laten deporteren. Er zou een kladversie van een memo over bestaan, die de Associated Press kon inkijken. Het Witte Huis ontkende het bericht meteen aan de Huffington Post: "Dit is 100 procent vals, wij hebben geen intentie om de National Guard hiervoor in te schakelen."

Volgens AP zou de 11 pagina's lange memo van de hand zijn van John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid. De kladversie zou al twee weken circuleren op het departement van Binnenlandse Veiligheid. AP zegt dat daarin sprake is van een ongeziene inzet van militairen om in het noorden tot in Portland, Oregon en in het oosten tot in New Orleans illegalen op te pakken. De militairen zouden volgens AP de bevoegdheid krijgen om "de taken van een immigrantieambtenaar uit te voeren met betrekking tot het onderzoek, de aanhouding en het vasthouden van vreemdelingen in de VS".

In elf staten zouden er raids uitgevoerd worden, luidens de memo. Aan de grens met Mexico in de staten Arizona, Californië, New Mexico en Texas, en verder in Arkansas, Colorado, Louisiana, Nevada, Oklahoma, Oregon en Utah. De gouverneurs van de desbetreffende staten zouden het laatste woord hebben over het eventuele inzetten van troepen onder hun gezag. Volgens de Huffington Post zouden zelfs de Republikeinse gouverneurs zich hier niet zomaar achterscharen. Die van Arkansas en Utah bleken alvast hun reserves te hebben over het idee.

"Deportation force"
Tijdens zijn campagne vorig jaar had Trump meermaals gesproken over een soort van 'deportatie-eenheid' (deportation force) die raids zou kunnen uitvoeren op migranten zonder papieren. In Arizona beloofde hij tijdens een veelbesproken speech het aantal deportatieambtenaren te zullen verdrievoudigen. Ook toen had hij het over een "nieuwe deportatie-task force die zich zou focussen op het identificeren en het snel afvoeren van de gevaarlijkste illegale criminelen in Amerika die ontsnapten aan het gerecht".

Trump doelde op een nieuwe eenheid van de Immigration and Customs Enforcement waar de National Guard niet onder valt, maar toch brengt de memo die speech van augustus vorig jaar in herinnering. De president kan wettelijk een beroep doen op de National Guard van de verschillende staten in het geval dat "onwettige obstakels, samenspanningen, bendevormingen of opstanden tegen het gezag van de Verenigde Staten het onwerkbaar maken om de wetten van de Verenigde Staten in een staat of gebied op te leggen via het normale verloop van een gerechtelijke procedure".

Er bestaan nog andere voorwaarden om de diensten van de National Guard te kunnen opeisen via een presidentieel besluit, maar Trump lijkt aan geen daarvan te voldoen in dit geval.

Congress
Maar ook politiek gezien zou Trump niet de nodige steun vinden. Het Congress is alvast totaal niet te vinden voor zo'n 'deportatie-eenheid'. Zelfs Republikeinse toppolitici zijn ertegen gekant. De Republikeinse House Speaker Paul Ryan zei onlangs nog dat "er geen deportatie-eenheid komt". Het mobiliseren van de National Guard zou een manier kunnen zijn om inmenging van het Huis te omzeilen.

Hoe dan ook maakt de memo die AP onder ogen kreeg enkel gewag van een eventuele piste. Woordvoerder Sean Spicer vindt het "onverantwoord wat er gezegd wordt" en ontkent dat het document waarover AP het heeft afkomstig is van het Witte Huis.

32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Ph at

    Goed Trumpy. Doorgeven man ! Eens iemand die heeft leren kuisen met de grove borstel... niet zoals onze uilskuikens hier.

  • José Gonzales

    Hij heeft gelijk grote kuis is wel nodig want als ne illegale iets uitsteekt dan vinden ze hem ni want ze weten ni wie hij is. Iedereen moet geregistreerd worden van elke burger die er ifficieel woont