Kellyanne Conway probeerde de Democraten gerust te stellen tijdens een interview met Fox News.
AP Kellyanne Conway probeerde de Democraten gerust te stellen tijdens een interview met Fox News.

Witte Huis: “Rusland-onderzoek blijft verder gaan ondanks ontslag Jeff Sessions”

Het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2016 door Moskou blijft verder gaan, ondanks de opschudding op het departement van Justitie. Dat zei woordvoerster Kellyanne Conway van het Witte Huis vandaag aan Fox News in een schijnbare poging om de Democraten gerust te stellen.

Conway gaf toe dat het ontslag van Justitieminister Jeff Sessions er "al een tijdje zat aan te komen" en dat zijn relatie met president Donald Trump erg "beladen" was. Ze wees er op dat plaatsvervangend Justitieminister Rob Rosenstein zijn baan heeft behouden. De toppositie behoort tijdelijk toe aan Matt Whitaker, de stafchef van Sessions. "Ik denk dat het zeer lovenswaardig en opmerkelijk is dat de president er voorstander van is dat het onderzoek verger gaat", zei Conway.

 Whitaker was als juridisch commentator, voor hij overstapte naar het Witte Huis, erg afwijzend tegenover het onderzoek van Mueller en adviseerde de advocaten van de president om niet mee te werken. 

Het onderzoek van Mueller spitst zich toe op vermoede beïnvloeding van de laatste presidentsverkiezingen door Moskou en is uitgebreid naar de Trump-campagne zelf over mogelijke contacten met buitenlandse functionarissen. Dat leidde dan weer tot een onderzoek naar de financiën van Trump. 

Democraten vragen Whitaker zich onbevoegd te verklaren en dreigen ermee zelf een onderzoek naar Trump op te starten nu ze de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Congres, hebben behaald bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    "Het onderzoek kost de Amerikaanse belastingbetalers intussen al tientallen miljoenen", Casteels? Misschien wel, maar enkel al de golftripjes van Trump hebben al veel meer dan 100 miljoen gekost. Dan toch beter besteed aan het Rusland-onderzoek! :)

  • jim choose

    Als ze na 2 jaar nog steeds geen bewijzen gevonden zijn, dan zal er ook niet veel meer komen. Nu bij deze mid-terms is er plotseling geen sprake meer van buitenlandse inmenging, lesje geleerd blijkbaar.

Lees meer