3 Het moment waarop een vrouwelijke stagiaire van het Witte Huis de microfoon van CNN-verslaggever Jim Acosta probeert af te pakken, terwijl hij haar probeert tegen te houden.
Reuters Het moment waarop een vrouwelijke stagiaire van het Witte Huis de microfoon van CNN-verslaggever Jim Acosta probeert af te pakken, terwijl hij haar probeert tegen te houden.

Witte Huis trekt accreditatie CNN-verslaggever in na ruzie: “Compleet buiten proportie"

Het Witte Huis heeft de accreditatie van CNN-verslaggever Jim Acosta ingetrokken. Dit maakte Trumps perssecretaris Sarah Huckabee Sanders bekend en wordt door een verontwaardigde Acosta bevestigd via Twitter. Vanuit journalistieke hoek kwam er meteen zware kritiek op de beslissing.

Tijdens een persconferentie eerder op de dag over de uitslag van de tussentijdse verkiezingen hadden Trump en Acosta een harde aanvaring.

De CNN-journalist bleef maar doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Dit werkte de president zodanig op de zenuwen dat die op een bepaald moment zwaar uithaalde. “CNN zou beschaamd moeten zijn dat ze jou voor hen laten werken. Je bent een onbeleefd en vreselijk persoon”, aldus Trump tegen Acosta.

(Lees verder onder de video)

Toen Trump na enkele verwensingen geuit te hebben meermaals zei dat hij genoeg had van de vragen, probeerde een vrouwelijke stagiaire van het Witte Huis de microfoon af te pakken van de CNN-verslaggever. Acosta hield de microfoon echter stevig vast en weerde de vrouw zachtjes af met zijn arm, terwijl hij zich hoorbaar verontschuldigde tegenover de stagiaire. De jonge vrouw staakte na enkele seconden haar pogingen om de microfoon af te pakken en ging zitten. 

3 Het moment waarop een vrouwelijke stagiaire van het Witte Huis de microfoon van CNN-verslaggever Jim Acosta probeert af te pakken.
EPA Het moment waarop een vrouwelijke stagiaire van het Witte Huis de microfoon van CNN-verslaggever Jim Acosta probeert af te pakken.

Huckabee Sanders noemde het achteraf in een verklaring “absoluut onacceptabel” dat Acosta “een jonge vrouw die gewoon probeert haar werk te doen als een stagiaire van het Witte Huis met zijn handen aanraakt.” 

Later bevestigde ze nogmaals dat het Witte Huis bij haar beslissing blijft “de pas van dit individu te trekken”. “We tolereren het gedrag dat in deze video duidelijk te zien is, niet.” In het filmpje wordt het moment waarop Acosta de vrouw afweert met zijn arm meermaals herhaald, waardoor het net lijkt alsof hij de stagiaire hardhandig wegduwt.

Kritiek vanuit journalistieke hoek

CNN blijft achter zijn verslaggever staan en stelt in een verklaring dat de beschuldigingen van de perschef “frauduleus” zijn en dat de voortdurende aanvallen van de president op de pers te ver gaan en zelfs “on-Amerikaans” zijn. “Deze ongekende beslissing is een bedreiging van onze democratie en het land verdient beter”, aldus de omroep, die benadrukt dat “vrije pers vitaal zijn voor de democratie”.

Ook andere media uitten kritiek. De vereniging van Witte huis-correspondenten noemt de beslissing om de accreditatie van Acosta in te trekken “onaanvaardbaar”. “Hem de toegang verbieden, is compleet buiten proportie”, klonk het.

Het Witte Huis dicht zichzelf met deze actie veel te veel macht toe

Amerikaanse journalistenbond

De RCFP, een grote Amerikaanse journalistenbond, reageert eveneens verbolgen. De Reporters Committee for Freedom of the Press spreekt van een “belediging voor alle Amerikaanse journalisten, maar ook voor de Amerikaanse bevolking”. “De stichters van ons land wisten dat er spanning zou zijn tussen de leiders van ons land en journalisten”, schrijft de RCFP in een verklaring. “Maar zij wisten ook dat vrije pers het belangrijkste middel zou zijn om tirannie te voorkomen. Het Witte Huis dicht zichzelf met deze actie veel te veel macht toe.”

Ook de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) hekelde het “verbale geweld” van Donald Trump tegenover de media. De IFJ vindt het niet kunnen dat Acosta, door hem de microfoon af te nemen, niet de gelegenheid kreeg om lastige vragen te stellen. De organisatie eist dat de journalist onmiddellijk zijn accreditatie terugkrijgt van het Witte Huis. De IFJ, met zetel in Brussel, vertegenwoordigt 600.000 journalisten in 134 landen.

“Leugen”

Jim Acosta laat zelf op Twitter weten dat de verklaring van Sanders “een leugen” is. Ook deelt hij een video waarin te zien is hoe de secret service hem om zijn credentials vraagt en hem vervolgens de toegang tot het Witte Huis ontzegt.

3 Trump-supporters houden bij een campagnerally in Indiana een verkiezingsbord omhoog waar op geklad staat ‘CNN Sucks’. Al vanaf het begin van Trumps presidentschap is de relatie tussen het medium en de president erg slecht. Trump beschuldigt de zender er vrijwel onophoudelijk van ‘fake news', nepnieuws, te brengen.
Photo News Trump-supporters houden bij een campagnerally in Indiana een verkiezingsbord omhoog waar op geklad staat ‘CNN Sucks’. Al vanaf het begin van Trumps presidentschap is de relatie tussen het medium en de president erg slecht. Trump beschuldigt de zender er vrijwel onophoudelijk van ‘fake news', nepnieuws, te brengen.

247 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik Bertels

    Beste president ooit. Gaat in tegen de politiek correcte linkse rioolpers.

  • William Bonny

    Guido Bervoets, als jij het resultaat moet vertegenwoordigen van die betere opvoeding die we krijgen in Europa. Tja Ooo wee, waar gaat dit dan naartoe???. Naar een totale linkse&extreme moslimstaat in België+Europa!!!!. En wat schofferen betrefd, k'denk wel dat jij daarin primeert boven Trump.

Lees meer