4
AFP

WK-winst in Frankrijk loopt uit de hand: twintigtal arrestaties tijdens feestnacht, twee feestvierders komen om

De Franse politie is afgelopen nacht verschillende keren moeten tussenkomen nadat incidenten de viering van de WK-titel verstoorden. Traangas werd onder meer in Parijs, Lyon en Nantes ingezet om de menigte uit elkaar te drijven. In de hoofdstad werd het waterkanon gebruikt, aldus de Franse media. Er vielen ook gewonden en zelfs twee doden. In Nancy raakten twee kinderen, 3 en 6 jaar oud, zwaargewond toen een moto op hen inreed. De chauffeur sloeg op de vlucht. In Annecy en Saint-Félix kwamen twee feestvierders om het leven.

In Marseille werd met voorwerpen naar de politie gegooid. Twee agenten raakten gewond, en tien mensen werden opgepakt, meldt een politiewoordvoerder. Acht jongeren, onder wie ook minderjarigen, werden opgepakt in Lyon, ook nadat er met projectielen gegooid werd. In een kledingwinkel werd een inbraak gepleegd.

Gelijkaardige incidenten speelden zich ook in de hoofdstad af. Een dertigtal jongeren plunderden er een winkelcomplex op de Champs-Élysees. Volgens Le Parisien brak er, nog in Parijs, een vechtpartij uit tussen een twintigtal mensen. Eén iemand raakte daarbij zwaargewond. Ook na middernacht was het nog onrustig op en rond de Champs-Élysées.

4
AFP

Hulpdiensten werd het werken lastig gemaakt. Hordes met mensen klommen bijvoorbeeld op een brandweerwagen. Het contrast tussen de vreugde op de Champs-Élysées aan de ene kant en vlak in de buurt de rellen was groot. Busjes van de Mobiele Eenheid probeerden een eind te maken aan de rellen. 

In Annecy, even ten zuiden van Genève, kwam een man om het leven die in een kanaal sprong en daarbij zijn nek brak. Een andere feestvierder overleed in Saint-Félix (Oise) toen hij met zijn wagen tegen een boom crashte.  In Rouen werden zeven mensen opgepakt na een reeks van incidenten. In die stad raakten ook twee journalisten gewond.

4 Franse voetbalfans zijn uitzinnig na de winst op het WK voetbal, op sommige plekken loopt het uit de hand.
EPA Franse voetbalfans zijn uitzinnig na de winst op het WK voetbal, op sommige plekken loopt het uit de hand.

Lijn drie van de Parijse metro werd rond middernacht tijdelijk stilgelegd omwille van spoorlopers. Ook zouden verschillende mensen met ademhalingsproblemen te maken hebben gekregen. Inmiddels rijdt het treinverkeer weer.

In de nacht van 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, en de nacht ervoor zijn 845 voertuigen in Frankrijk in vlammen opgegaan en 508 personen opgepakt. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het aantal vernielde voertuigen ligt wel lager dan vorig jaar. Toen gingen er nog 897 auto's in vlammen op. Het aantal arrestaties steeg van 368 tot 508 dit jaar. Volgens het ministerie is er "geen groot incident te betreuren". Er raakten wel 29 leden van de ordediensten gewond dit jaar, vorig jaar 21.

Frankrijk zette 110.000 politieagenten en gendarmes in voor de festiviteiten van 14 juli en de finale van het WK voetbal. 

4 Een Franse fan klimt met de nationale driekleur in een lantaarnpaal.
AFP Een Franse fan klimt met de nationale driekleur in een lantaarnpaal.

246 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tiemo Vinck

    Vieren zoals ze spelen. Onwaardige winnaar !

  • Walter Stassen

    En dat voor die idiote "sport" die maar om 1 ding draait: geld.

Lees meer