De metro's in Londen zaten deze ochtend nog altijd overvol.
Twitter Nicola Smith De metro's in Londen zaten deze ochtend nog altijd overvol.

Woedende verpleegsters delen foto’s van overvolle metrostellen in Londen: “Ik breng mijn gezondheid in gevaar op weg naar ziekenhuis”

De Britse premier Boris Johnson kondigde gisteren een lockdown aan: alle niet-essentiële winkels moeten vanaf vanavond de deuren sluiten en samenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden. Daarnaast moeten de Britten zoveel mogelijk thuis werken. Dat veel Londenaars het nog niet begrepen hebben, blijkt uit beelden van overvolle metro’s deze ochtend. Onder anderen zorgkundigen en metrobestuurders maken zich grote zorgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik woon in zone 4 en werk in een ziekenhuis in zone 1", schreef verpleegster Nicola Smith deze ochtend in haar bericht. “Maar nu breng ik mijn gezondheid in gevaar op de weg naar het ziekenhuis?!” Ze bekritiseerde ook de maatregel van Londens burgemeester Sadiq Khan, waarbij enkele metrostations werden gesloten. Bovendien rijden er ook minder bussen in Londen: een maatregel met een averechts effect, bleek eerder al. “Voer weer de normale regeling in, zodat we ons allemaal kunnen verspreiden”, schreef Smith nog.

In de metro is er geen ruimte is voor sociale afstand

Verpleegster NHS

“Als ik in de metro zit, voel ik me ongemakkelijk omdat het te druk is en er geen ruimte is voor sociale afstand. @SadiqKhan en @BorisJohnson jullie maatregelen moeten verder gaan”, schreef een andere verpleegster die werkt bij de National Health Service (NHS). “Hou in de gaten wie in de metro stapt en laat meer diensten rijden. Ik heb het gevoel dat ik mijn gezondheid op het spel zet om naar het werk te gaan", voegde ze er nog aan toe.

Nog een andere pendelaar deelde een foto van de Victoria-metrolijn. “Het lijkt erop dat de woorden ‘lockdown’ en ‘keyworker’ breed worden geïnterpreteerd. Victoria-lijn om 6.20 uur nog steeds erg druk met mensen die op weg zijn naar het werk (bouw enz.). Zinloos.” 

Een metrobestuurder riep met een filmpje van een volgepakte wagon de mensen op om thuis te blijven. “Dit maakt me kwaad", schreef hij erbij.

De Londense burgemeester Sadiq Khan zei deze ochtend dat 20 procent van het personeel van Transport for London, de maatschappij voor het openbaar vervoer die onder meer de Londense metro beheert, momenteel ziek is of in zelfisolatie zit.

“De reden waarom het openbaar vervoer nog steeds actief is, is om de belangrijkste werknemers in staat te stellen naar het werk en weer naar huis te gaan”, verklaarde hij in het programma ‘Good Morning Britain’. “Mijn boodschap is: gebruik het openbaar vervoer niet, tenzij je het echt nodig hebt om naar het werk te gaan. Als het echt moet, vermijd dan de spits.”

Lees ook deze brief uit Londen: “Ik vrees dat het hier nog veel erger zal worden” (+)

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    Nu zal Johnson moeten laten zien uit wat voor hout hij als leider is gesneden. Tot nu toe, in deze crisis geeft hij precies de indruk er niet veel van te bakken. En de Brit die zal de gevolgen dragen.

  • paola nerozzi

    Boris is gelijk trump ze kunnen geen land besturen alleen veel bla bla bla en dat is het en bunkers voor hun eigen bouwen voor de rest interesseert het hun allemaal niet of er sterven of niet

Lees meer