3
Getty Images

Wuhan legt luchthaven en stations plat en vraagt 11 miljoen inwoners stad niet te verlaten vanwege coronavirus

De Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, sluit zijn luchthaven en treinstations voor uitgaande reizigers. Ook het lokale openbaar vervoer gaat plat. Aan de 11 miljoen inwoners is gevraagd de stad niet te verlaten als dat niet absoluut noodzakelijk is. Inmiddels is het aantal mensen bij wie het virus in China is vastgesteld gestegen tot 571. Dat bevestigen Chinese staatsmedia vandaag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eerder werd gesproken over 444 vastgestelde gevallen, 17 mensen zijn al overleden aan de ziekte. 95 mensen die besmet raakten, verkeren volgens de Chinese autoriteiten in zorgwekkende toestand. Zij komen allen uit de Centraal-Chinese provincie Hubei, waar ook miljoenenstad Wuhan ligt. Daar stak het virus voor het eerst de kop op. 

Wuhan is het belangrijkste financiële en industriële centrum van Centraal-China en is ook een groot vervoersknooppunt, met de grootste binnenhaven van het land. De internationale luchthaven van China verwerkte in 2016 bijna 21 miljoen passagiers, in de drie grootste treinstations van de stad passeren elke dag tienduizenden reizigers.

OPROEP. We zijn op zoek naar Belgen in Wuhan. Woont u als Belg in Wuhan of kent u Belgen in de regio? Neem dan contact met ons op via redactie@hln.be.

Dierenmarkt

Het coronavirus, dat 2019-nCoV wordt genoemd, is een longaandoening die verwant is aan het SARS-virus, dat in 2002-2003 bijna 800 mensenlevens eiste. Het virus verspreidt zich via de ademhaling. Symptomen zijn koorts, hoesten en ademhalingsproblemen.

Wetenschappers vermoeden dat het virus verspreid werd via een dierenmarkt in Wuhan. De Chinese autoriteiten denken dat de illegale handel in wilde dieren aan de basis ligt van de besmetting met het virus. Na de uitbraak in Wuhan zijn er inmiddels besmettingen vastgesteld in andere plekken in China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS. 

Veel Chinezen hebben ondertussen reizen geannuleerd en kopen mondmaskers om de besmetting met het virus te vermijden. Steeds meer inwoners vermijden ook openbare plaatsen zoals bioscopen en winkelcentra. 

3 De vismarkt in Wuhan werd afgesloten. Er wordt onderzocht of er een link is tussen de vismarkt en de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
REUTERS De vismarkt in Wuhan werd afgesloten. Er wordt onderzocht of er een link is tussen de vismarkt en de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Noodsituatie?

Het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren nog niet beslist om de uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus als een noodsituatie te bestempelen. De beslissing kan enkel genomen worden na een “gepaste overweging van al het bewijsmateriaal”, zo verklaarde de WHO, die erop wijst dat de zaken snel evolueren. De gesprekken zullen morgen worden voortgezet.

“De beslissing over het al dan niet uitroepen van een noodsituatie met internationale draagwijdte, is er een die ik zeer ernstig neem. En ik ben alleen bereid die te nemen met de gepaste overweging van al het bewijsmateriaal”, verklaarde hij nog. “Dit is een complexe situatie die nog evolueert”, deelde Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, vanavond mee op een persconferentie.

De WHO liet zich woensdag positief uit over de manier waarop China de uitbraak heeft aangepakt. “Het leiderschap en de tussenkomst van president Xi (Jinping) en eerste minister Li (Keqiang), en alle maatregelen die ze genomen hebben, zijn van onschatbare waarde geweest”, besloot de WHO-topman.

Het komt maar zelden voor dat de WHO een virusuitbraak tot noodsituatie met internationale draagwijdte uitroept. De WHO omschrijft zo’n gezondheidscrisis als een “uitzonderlijke gebeurtenis” die ook de volksgezondheid in andere landen bedreigt.

3 Passagiers in een treinstation in Wuhan.
Getty Images Passagiers in een treinstation in Wuhan.

Lees meer