Studenten zwaaien met het lichtje van hun telefoon tijdens een anti-regeringsprotest in Hongkong.
EPA Studenten zwaaien met het lichtje van hun telefoon tijdens een anti-regeringsprotest in Hongkong.

YouTube blokkeert kanalen en verwijt China via sociale media politieke verdeeldheid in Hongkong te zaaien

Na Twitter en Facebook heeft nu ook Google de Chinese regering ervan beticht via sociale media politieke verdeeldheid in Hongkong te zaaien. De zoekgigant heeft naar eigen zeggen eerder deze week 210 kanalen op zijn platform YouTube geblokkeerd.

Via die kanalen zouden op een gecoördineerde manier video's zijn geüpload met betrekking tot de protesten in Hongkong. "De ontdekking lag in de lijn van wat ook Facebook en Twitter vaststelden", verklaarde Shane Huntley, belast met het analyseren van bedreigingen bij Google, in een blogpost.

Volgens Google deden de makers van de kanalen onder meer beroep op VPN-verbindingen en andere methodes om de oorsprong van de accounts te maskeren.

Manipulatie van publieke opinie

Eerder meldde de microblogsite Twitter al dat via honderden verschillende Twitteraccounts werd geprobeerd om de publieke opinie over de protesten in Hongkong te manipuleren. Er was sprake van "significante door de staat gesteunde activiteiten" via zeker 936 accounts uit China, luidde het. 

Deze probeerden onder meer de legitimiteit en politieke standpunten van de protestbeweging ter plaatse te ondermijnen. De betreffende accounts werden door Twitter uit de lucht gehaald, omdat ze beleidsregels van het bedrijf hebben overtreden.

Facebook kwam na een tip van Twitter tot eenzelfde conclusie.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ROBERT GERTS

    @wGoogle: jullie zijn crapuul! Mensen betaalden veel geld voor hun Android toestellen! En die blokkeren jullie zomaar!

  • Paul Philippaerts

    Youtube heeft ook al iets te zeggen in de wereld. Zij hebben het ver gebracht. Moeten al geen belastingen betalen terwijl ze gigantische inkomsten hebben.

Lees meer